IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на Warner Music се оттегли от поста

Милиардерът Едгар Бронфман Джуниър ще оглави борда на директорите на компанията, но за анализаторите този ход е предвестник на окончателно оттегляне

12:03 | 20.08.11 г.
Главният изпълнителен директор на Warner Music се оттегли от поста

Милиардерът Едгар Бронфман Джуниър се оттегли от поста главен изпълнителен директор на най-голямата музикална компания в света  Warner Music Group Corp само два месеца, след като тя бе закупена от Access Industries на Лев Блаватник, съобщи Ройтерс.

Постът временно ще бъде зает от Стивън Купър, дългогодишен служител на Блаватник, докато Бронфман оглави председателството на борда на директорите. Купър разполага с ограничен опит в музикалния бизнес.

Очаква се на новия си пост Бронфман да се концентрира върху придобиването на базираната в Лондон EMI Group. EMI бе обявена за продажба от собственика на компанията  Citigroup по-рано през годината и екипът на милиардера е смятан за водещ претендент за закупуването й.

Сред останалите потенциални купувачи са Universal Music и Sony Music Entertainment, както и MacAndrews & Forbes на Роналд Пирлман, Platinum Equity на Том Гоурс и BMG Music Rights – смесено дружество на Bertelsmann and Kohlberg Kravis Roberts.

Анализатори очакват цената на EMI да достигне между 2,5 млрд. и 4 млрд. долара.

Смяната на ролите в Warner Music изглежда е предвестник на окончателното оттегляне на Бронфман от компанията през следващите няколко месеца. По-вероятно е той да напусне Warner Music, която купи през 2004 г., ако не успее да осъществи отдавна лелеяната си амбиция за сливане с EMI, твърди личност, запозната с възгледите на милиардера. „Едгар има все по-малък интерес да управлява компанията на временна основа, след като тя сега принадлежи на друг“, твърди източникът.

В бележка, станала достъпна за Ройтерс, Бронфман се обръща към персонала на Warner Music. „В няколко разговора с Лен и екипа на Access изразих силното си убеждение, че в името на компанията моята енергия би била насочена най-добре към сделките за промяна и дългосрочната стратегия“, твърди той.

Бронфман оглавяваше придобиването на Warner Music от Time Warner в партньорство с група инвеститорски фондове начело с  Thomas Lee Partners. Управлението му остави смесени впечатления във време на силен спад в музикалния бизнес.

Той и партньорите му обаче си осигуриха сериозна възвръщаемост на вложенията, след като закупуването на компанията им струваше 2,5 млрд. долара, а я продадоха за 3,3 млрд. долара.

Но обикновените акционери не останаха толкова доволни, след като компанията се превърна в публично дружество през 2005 г. при 17 долара за акция, а година по-късно отказа оферта от 28,5 долара за акция от EMI. През май тази година тя бе продадена при цена 8,25 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още