IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългът за инвестиции в бизнес имоти в Европа се понижава през 2016 г.

Миналата година за първи път намалява активността на пазара на проблемни кредити, отчита глобален консултант

09:40 | 22.03.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Общата стойност на дълга за инвестиции в бизнес имоти в Европа се понижава минимално през 2016 г. до 1,06 трлн. евро от 1,14 трлн. евро година по-рано, показват оценки на консултантската компания CBRE.

Намалението се отдава на забавения ръст на инвестиционните сделки през миналата година, посочва се в доклад на компанията.

Новоемитираният дълг през 2016 г. също намалява спрямо 2015 г. - от 125 млрд. евро до 116 млрд. евро. Той растеше от 2013 г. до 2015 г. включително. Същевременно общият обем на сделките се изчислява на 255 млрд. евро, а пазарът на ценни книжа, обезпечени с ипотеки, продължава да е неактивен в Европа.

Обемът на дълга с падеж през 2016 г. също е в рамките на очакванията и достига сумите на новоемитирания през миналата година. 

Миналата година е и първата от годините на активна продажба на проблемни кредити след финансовата криза със спад на активността. За тази година се очаква отново продажбите да се засилят, макар и активността да се смята, че ще се концентрира в определени държави, най-вече в Испания и Италия.

Една от ключовите промени през миналата година е въздействието на политическите промени върху финансовите пазари. Ключовите събития са референдумът за Brexit и изборите в САЩ. През тази година върху пазарите ще влияят предстоящите избори във Франция и Германия.

За тази година се очаква новоемитираният дълг за инвестиции в имоти да остане в рамките на обемите, постигнати през миналата година.

Все още влияние на пазара оказват стари дългове отпреди кризата, макар и натискът им да отслабва заради ръста на капиталовите оценки на имотите, посочват експертите. Увеличението на оценките обаче е диспропорционално концентрирано в първокласния сегмент от пазара на бизнес имоти, казва се в доклада.

През 2017 г. по-голямата част – почти 60%, от дълга, който ще достигне матуритет, е в резултат от рефинансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още