IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите от поддържане на ниски лихви прекалено дълго могат да надвишат ползите

Фед остава разединен по отношение вдигането на основния лихвен процент "относително скоро"

14:02 | 15.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че има фактори, сочещи, че по-силното възстановяване на икономиката може да поправи негативните последици от Голямата депресия, очертавайки аргумента за поддържане на разхлабена парична политика без обаче да изключва възможността за повишение на лихвените проценти тази година, пише Bloomberg.

„Увеличаването на бизнес продажбите почти сигурно би могло да повиши производствения капацитет на икономиката с насърчаването на допълнителни капиталови разходи“, каза Йелън по време на конференцията в Бостън, посветена на икономическото възстановяване.

Протоколът от заседанието на членовете на Федералната комисия за отворения пазар показа, че Фед е разединен по отношение на решението за вдигане на основния лихвен процент „относително скоро“.

Пазарите оценяват шансовете за повишение на лихвените проценти през декември на близо 2:3 и на 20% следващия месец, когато членовете на FOMC ще се срещнат седмица преди президентските избори в САЩ.

Икономиката на САЩ продължава да се възстановява с бавен темп. Повече от 6 години трудовият пазар се придвижва към дефиницията на Фед за пълна заетост. Инфлацията е под целевото ниво от 2% от 2012 г. насам, а ръстът на заплатите не се случва толкова бързо, колкото при предходните икономически подеми.

По време на конференцията в подразделението на Фед в Бостън икономистите разгледаха причините за незадоволителното икономическо възстановяване. Някои от тях посочиха, че демографските тенденции, които са били налице преди рецесията, до голяма степен имат отражение върху настоящата ситуация.

Йелън разгледа перспективата дали икономиката, която е подложена на сериозен натиск, може да се справи с негативните последици от финансовата криза, включително намаляването на разходите за изследвания и участие на работната сила. Това е залогът на FOMC, уточни тя, като обаче обърна внимание на факта, че провеждането на политика на ниски лихви прекалено дълго може да струва повече, отколкото биха били ползите“, довеждайки до повишаване на финансовия риск или инфлацията.

Тя отбеляза, че влиянието на трудовия пазар върху инфлацията през последните години изглежда има по-слаб ефект, отколкото обичайно е имал преди финансовата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още