IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Черногорски: Регламентирането на частния фалит ще отрезви банковия сектор

Надзорът да осъществява строг контрол върху банките заради оценката на рисковите експозиции, иска членът на Асоциацията на ощетените от кредиторите

08:00 | 21.05.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Атанас Черногорски. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Атанас Черногорски. Снимка: Личен архив

Атанас Черногорски е юрист и икономист, натрупал богат опит в публичния сектор, включително и в Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (известна като „комисията Кушлев“ по името на бившия й председател).

Атанас Черногорски е юрист в учредената наскоро Асоциация на ощетените от кредиторите. Експертите от организацията наскоро обявиха, че работят върху законопроект за фалита на физически лица. Конкретните текстове ще бъдат представени през септември и подложени на широко обществено обсъждане.

С Атанас Черногорски разговаряме за бъдещия законопроект и очакванията му за дискусиите за частния фалит, които предстои да се проведат.

- Г-н Черногорски, наскоро от Асоциацията на ощетените от кредитори обявихте, че до месеци ще предложите закон за фалита на физически лица. На какъв етап от работата по законопроекта сте в момента?

В момента се прави превод на британския, френския и испанския закони и законодателна практика. Испанската и френската практики са много близки до нашата действителност, а британската я превеждаме за да преценим доколко техният опит би ни бил полезен, въпреки че правораздавателната им система е различна от българската. Маркирали сме основните глави в бъдещия български законопроект и всеки от юристите на асоциацията има ангажимент да оформи конкретни текстове. В тях ще се формулират правата и задълженията на кредиторите и на физическите лица, кой има право да обяви фалита и в какъв момент. Всички тези моменти от законопроекта все още се обсъждат и оформят в законодателна рамка. С конкретните параметри ще сме готови през септември.

- Защо избрахте да базирате българския законопроект, който подготвяте, на испанската, френската и британската практика?

Френската законодателна практика е по-дългогодишна и всеобхватна, а към испанската се насочихме заради това, че Испания претърпя сериозен кредитен бум още преди това да се случи в България. Кризата засегна тежко Испания, има достатъчно случаи на неплатежоспособност на физически лица и законите на страната работят ефективно. Контактуваме и с българка, която е адвокат в Испания, така че максимално да почерпим от опита на страната.

- Проявявали ли са юристи от други страни интерес да ви разяснят техните национални законодателни практики, с които е уреден фалитът на физически лица?

Да, обсъждали сме въпроса с други колеги, които ни препоръчаха да прегледаме и германския закон. Вероятно ще проучим и тяхната практика и ако видим, че има нещо полезно от германското законодателство, което е приложимо у нас, бихме го предложили. Във всяка една страна законодателството си има своя специфика. Българският законопроект трябва да бъде съобразен с действащото българско законодателство, с което се съобразяваме, когато черпим информация от чуждия опит.

- Ако се стигне до гласуване на законопроекта за частния фалит, вероятно ще се стигне и до други законови поправки и реформи...

Със сигурност ще се стигне дотам. Това зависи донякъде и от волята на БНБ да направи промени в някои наредби. Повече от половината българи имат някакви задължения към някакъв кредитор. Банковият надзор обаче не осъществява достатъчно добър контрол. Визирам действията на някои банки по провизирането на просрочените кредити. Факт е, че много банки, за да си оправят ликвидността, прехвърлят свои просрочени кредити на свързани дружества, за да избегнат провизирането на изискуемите кредити. Това е едно залъгване на статистиката.

- Какво трябва да направи банковият надзор в този случай?

Банковият надзор трябва да осъществява качествен контрол. По моите наблюдения досега няма случай на наказана банка за нарушаване на наредби № 8, № 9 и № 11 на БНБ  за капиталовата адекватност, за оценка и класифициране на рисковите експозиции на банките, за ликвидността на търговските банки, а такива нарушения се извършват.

Същевременно искам да  кажа, че споделям мнението на председателя на управителния съвет на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян, че банките се нуждаят от реформа – законодателни промени и  промени на вътрешните политики. Законът за фалита на физическите лица ще накара банките образно казано да си поемат кръста, да понесат отговорността за кредитите, които предоставят, както и правилно да оценяват риска. При изпадане в неплатежоспособност отговорност носи не само физическото лице, но и банката или небанковата институция, която му е дала кредит. Оказва се, че в момента редовните платци покриват част от загубите на кредитните институции от некоректните кредитополучатели.

- Какви принципи за защита на интересите и на двете страни – кредитори и кредитополучатели, ще възприемете?

Кредитополучателите ще имат право да обявяват фалит в случай, че изпаднат в неплатежоспособност при определени причини. Кредиторите също ще имат право да обявяват свои длъжници в несъстоятелност. Ще има гаранции за кредиторите, за да не се опорочат целите на закона и да се намалят опитите за злоупотреби на физически лица. Ще бъде посочено кои действия на длъжника могат да се тълкуват като опит да бъдат ощетени неговите кредитори.

Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
vera hristova
преди 11 години
Атанас Черногорски е един измамник; Изгонен от икономическа полиция в последствие и от комисията " Кушлев". През 2007г г-н Черногорски съвместно с брат си Любо подвеждат един 60гчовек с бъбречна трансплантация да им изтегли кредит от Банка ДСК в размер на 110 000 лв. като уговорката е че сумата ще бъде възстановена до 2 - 3 месеца и така до 2013г.сумата не е взстановена. Сумата е изтеглена забележете за задлъжнялост към други търговски банки.(ЧОВЕКА МУ СПАСЯВА ЕДИНСТВЕННОТО ЖИЛИЩЕ) МИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
Startraveller
преди 11 години
Понякога човек няма достатъчно сили да се бори с лакомията си и времето показва, че е хубаво да получиш едно рамо "отгоре", колкото и неадекватно да ти изглежда в момента!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
balkando
преди 11 години
Ще стане - както отмяната на крепостничеството в Русия и на робството в САЩ. Все някак ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Lo_Ridah
преди 11 години
Да се ограничи до минимум кредитирането ? :D :D Ти сериозно ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
Ама разбира се че фалитът е хубаво нещо, то си е част от капитализма, част от свобдната пазарна икономика, действа отрезвяващо, дисциплиниращо и ограничава нездравите апетити. Но понеже пречи на "безконечните печалби" го забраниха и резултатът не закъсня, сега фалира цялата световна финансова система, колапсът е въпрос на време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
200% обезпечение на кредита , високи лихви покриващи риска от фалит на кредитополучателя , една камара застарховки ........................Това е добре за банките да ги пази от недобросъвестни служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 11 години
Това е начина да спре веднъж за винаги това пусто кредитиране или поне да се ограничи до минимум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Нека чуем точните параметри на несеквестируемото имуществото. Точно там ще натисне банковото лоби! Едва ли ще е като в западна Европа или САЩ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"Заслепени от алчност за лесни пари никой от тях не е мислил за стабилността на собствената си кредитна институция или банковата система като цяло" Не са били застрашени и не са застрашени! Напротив! Благодарение на законодателството ни / "случайно изостанало"/ печелеха и печелят двояко! Такъв рай за тях/макар и малък по размер/ в Европа няма! И като почнат, с глупостите си по телевизията, имам чувството, че или интервюиращите са много ***, или са им подготвили специални за срещата удобни въпроси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
4ovek1
преди 11 години
Във всички развити страни и в страните от ЕС съществува такъв закон,който предпазва обикновения човек от съвременно доживотно робство.Само в България и Румъния няма.Но румънците са в по-напреднал етап от приемането на закона от нас.Искрено се надявам и България да се присъедини към цивилизованите държави. Приемането на такъв закон не само ще отрезви алчните банкери,но и ще заздрави банковата система ,и ще спомогне за намаляването на лошите кредити кат цяло. Дано начинанието на Асоциацията на г-н Черногорски да успее въпреки силното банково лоби във властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още