IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Джигов: Борсата за дългове носи много ползи на фирмите с вземания

След сделка рискът преминава при купувача, а продавачът се фокусира върху основната си дейност, посочва създателят на борсата

08:30 | 22.07.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Костадин Джигов, създател на платформата и управител на СИС Контрол ООД.&nbsp;<em style="font-size: 12px;">Снимка:&nbsp;компанията</em></p>

Костадин Джигов, създател на платформата и управител на СИС Контрол ООД. Снимка: компанията

Когато възлагаш дълг за събиране, рискът остава при теб. Възлагайки кредити за събиране на специализирани компании, фирмите оптимизират основно разходите си. Плащат се такси, само ако има реално постъпили средства. От друга страна, в специализираните компании работят хора с опит в тази сфера.

При продажба основните ползи са:
- Когато продадеш дълга, рискът вече преминава във фирмата купувач.
- Продавачът продължава да се занимава с основната си дейност.
- Колкото по-рано се продаде дългът, толкова вероятността да се вземе по-висока цена е по-голяма.
- Получените средства се влагат в основната дейност и могат за сравнително кратък период да възвърнат моментната загуба от разликата в цената.
- За получените средства не заплащаш лихва. В много случаи фирмите нямат и възможност за повече кредитиране.
- Ако останат дълговете във фирмата, ще се извършват разходи за събиране, които достигат до 15% от стойността на дълга. Тези суми обикновено се изваждат от оборотите, което води и до намаляване на очакваните печалби.
- За разликата в цената от номинала на дълга и получената цена, фирмите в текущата година могат да намалят  облагаемия си резултат.
- Не се извършват разходи за персонал, който да се занимава с дълговете. Като за година икономиите само от един служител са минимум 8-10 хил. лева, имайки в предвид заплатите в страната в момента.

- Как ще се отрази една добре работеща борса за дългове на компаниите за събиране на задължения?

Компаниите за събиране на дългове ще започнат да работят с по-малък брой възложители. Предполага се, че това ще са фирмите, които ще изкупуват проблемни дългове и ще формират портфейли. Считам, че така ще се увеличи обемът на работа на компаниите за събиране на задължения, защото инвеститорите в дългове са настроени по принцип да работят с тях. Засега голяма част от тези дългове не достигат до фирмите за събиране или им се възлагат в много късна фаза.

- Има ли място и за двата вида услуги и ако да, с какво те се допълват взаимно?

Да, двата вида услуги се допълват взаимно. Компаниите, които инвестират в дългове ще се стараят да формират по-големи и качествени портфейли. При тях трябва да се развива първоначалния анализ за платежоспособността на длъжниците. Компаниите за събиране ще се концентрират върху оптимизиране на дейността по събиране, и няма да правят разходи по търсене на клиенти.

- Кои очаквате да бъдат купувачите на дългове – просрочени и редовни?

Очакванията ни са да са специализирани фондове за рискови инвестиции. Надяваме се със стартиране на публичен пазар повече нови фондове да стъпят в България. Не изключваме и български компании, които имат интерес в определени сектори или към определени фирми.

- С каква отстъпка очаквате да се търгуват трите вида дългове – съдебни, досъдебни и редовни?

Отстъпката зависи от конкретната фирма длъжник. Затова тя ще варира според мен от 10% до 99%.

- Ще генерира ли системата средни отстъпки, при които се търгуват даден вид задължения на длъжника, за да може да се добие обща представа за неговата кредитоспособност?

Предвидили сме при натрупване на статистически верен обем по сектори и видове дългове да се стартира статистически модул, който да ориентира продавачите и купувачите за средни цени, отстъпки, движения по сектори и други.

- Има ли смисъл през борсата за дългове да преминават предварително договорени сделки?

Всеки собственик на дълг има право да го продава. Кой ще го купи е въпрос на решение на собственика. Ако има предварително решение на кой да го продава, не виждам необходимост от платформата. За да е сигурен обаче, че това е най-добрата цена за този дълг, той може да го качи на платформата, за да направи оценката на офертата която има. Нашето желание е да максимизираме ползата от продажбата на даден дълг.

СИС Контрол ООД е специализирана компания, предоставяща услуги в проучването, консултирането и събирането на проблемни кредити с представителите на територията на цялата страна. Екипът се състои от доказани професионалисти, начело с Костадин Джигов. Той се занимава с проблемни кредити от 2002г., като оглавява отдели по проблемни кредити в различни банки и е един от най-опитните кадри на този пазар в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
crammer
преди 10 години
Невиждам нищо лошо в платените публикации. Мисля даже, че Инвестор трябва да стане платен сайт. Надявам се такива да са плановете и на новите собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още