IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаел Бюл: Инвестицията в ценни книжа е доходна

Австрийските компании се възползват от ръста в региона, споделя главният изпълнителен директор на Виенската фондова борса пред Investor.bg

10:26 | 04.04.06 г.
Михаел Бюл. Снимка: Investor.bg
Михаел Бюл. Снимка: Investor.bg

Михаел Бюл е главен изпълнителен директор на Виенската фондова борса. Той бе в София за подписването на Меморандум между Българската и Виенската борси. За ползата от това сътрудничество, за индекса NTX, както и за дългия път на развитие, който е преминала австрийската борса, разговаряхме с г-н Бюл.

- Г-н Бюл, бихте ли ни разказали как се развива Виенската фондова борса през последните няколко години? Какви са причините за това?

Пазарната ни капитализация в момента е около 120 млрд. евро, докато е края на 2003 г. тя бе около 30 млрд. евро. (Пазарната капитализация на БФБ-София е 9 млрд. лв. - б.а.). Междувременно основният ни индекс нарасна от 2000 г. до днес с около 280%. Само за 2005 г. индикаторът добави 51%, а от началото на годината – 11%, тъй че нашата борса се представя много позитивно. По-важното е, че оборотът за последните няколко години бележи ръст от по 100%. Докато той бе 1,5 млрд. евро месечно преди няколко години, сега обемите се равняват на близо 10 млрд. евро всеки месец. Причините тук са няколко, но главното е, че ние отворихме борсата си за чуждестранните инвеститори. Към настоящия момент над 50% от оборота се осъществява от инвеститори извън Австрия, главно от Лондон, които имат директни линии за търговия към нашата борса. Най-големите инвестиционни банки са членове на Виенската борса, което спомогна за увеличението на търгуваните обеми.

- Какви компании се търгуват на Виенската борса. Имате ли проблеми с IPO-та?

Компаниите, които са листвани на Виенската борса, са толкова добри, че всеки иска да стане член на нашата борса. Юридически няма никакви пречки за това, стига страната да е членка на ЕС. Компаниите, които се търгуват на една борса, определят нейното ниво. Същите тези компании инвестират доста големи суми в Централа и Източна Европа през последните години. Тук в България са например Телеком Австрия, HVB, Raiffeisen, EVN, Wiener Stadtische и др. Нашите дружества се възползват от икономическия ръст в региона и затова желанието за покупка на техни акции нараства. Но както австрийски, така и други инвеститори имат желание да инвестират в България. Вие просто трябва да отворите своята борса и да разкажете за компаниите си. Няколко пъти годишно събираме шефовете на най-ликвидните си компании на срещи в Лондон, Ню Йорк, Цюрих, Франкфурт, Лондон и др. Срещите са перфектни както и за самите инвеститори, така и за компаниите. Всеки ден ние получаваме по стотици свежи идеи, но това, което трябва да направят компаниите е да се представят на инвестиционните банки и фондове. Само по този начин те ще преценят дали могат да имат доверие на компаниите и мениджмънта им. В Австрия имаме две големи компании, едната от който ви е известна и на вас – Red Bull. Te нямат никакво желание да станат публични, защото притежават много свободни средства. въпреки че излизането им ще се отрази изключително положително на Виенската борса.

- Какъв процент от австрийците притежават инвестиции в ценни книжа?

Към момента 17% от частните инвеститори в Австрия притежават акции или електронен сертификат, докато средният брой за ЕС е 32 на сто. Смятаме, че през следващите години можем да достигнем до поне 25-30 на сто, но е доста трудно. В момента зависим прекалено много от чуждестранните капитали. Нормално е да имаме повече чуждестранни инвеститори, притежаващи австрийски акции, отколкото австрийски.

- Българската и Виенската фондова борси подписаха Меморандум за сътрудничество. Каква ще е ползата от него за дребния инвеститор в близко бъдеще?

В момента инвеститорите едва ли ще видят някаква полза, а за в бъдеще наистина ще зависи от вида на сътрудничеството. Не съм инвестиционен консултант, но всяко едно дългосрочно проучване показва, че инвестицията в ценни книжа носи по-добра доходност от банковия депозит. Тъй че, ако някой има средства, които не са му необходими в следващите години, може да ги инвестира на фондовата борса. Що се отнася до нашето сътрудничество, ние ще се постараем да доведем чуждестранни инвеститори, което ще повиши ликвидността. В бъдещ момент можем да въведем съвместни продукти, които на този етап не се предлагат на вашата борса – нови индекси, варанти, сертификати и др. Изобщо - има толкова много продукти, които са широко разпространени по света и не се предлагат в България. Например към момента вие нямате възможност да се хеджирате. Смятам, че един капиталов пазар не е цялостен, ако на него не се предлагат деривативи. Смятам, че организирането на този пазар при вас ще отнеме време, но ние сме готови да помогнем, защото вече изминахме този път. Преди бяхме една малка борса, с малък оборот и знаем какви са проблемите ви.

- Кои са първите стъпки според Вас, които трябва да предприемем, за да привлечем повече чуждестранни инвеститори?

На първо място трябва да направите капиталовия си пазар по-атрактивен. Доколкото разбрах, компанията ви с най-голяма пазарна капитализация е Българска телекомуникационна компания (1,5 млрд. евро), но само 25% от нейния капитал са free float, което няма да е достатъчно да влезе в индекса NTX. За да достигне най-ниската по капитализация в индекса компания, трябва още 25% от телекома да излязат на пазара и може би ще имате българска компания в NTX. Но от друга страна, за един чуждестранен инвеститор е от значение не самата акция, а мениджмънта, както и броят на свободно търгуваните акции. Ако тези фактори са налице, можете да ни разкажете за вашия продукт и съответно да спечелите инвеститори. При оферта от 1 млн. евро в България по всяка вероятно ще повиша цената с 10% и съответно ще я понижа с толкова, когато желая да купувам и продавам. Ето защо трябва да създадем ликвидност.

- Какво бихте посъветвали мениджърите, които се двоумят дали да листват компанията си на Българска фондова борса?

Наскоро в Австрия направихме проучване сред 100 средноголеми компании, повечето от които бяха със стабилна история и изнасящи продуктите си в чужбина. Попитахме мениджмънта дали биха желали да листват компанията си на борсата и едва 9 отговориха положително. Два бяха основните проблеми срещу IPO-то – нежелание за разкриване на информация и разходи по осъществяване на самото листване. Компаниите, които не са на пазара, имат една единствена възможност да се финансират и това е чрез кредит от банка. Ако си на пазара, можеш да поискаш кредит, да емитираш облигации, да увеличиш капитала си и др. Освен това смятам, че една нормална компания не може да се разшири над определено ниво без да излезе на борсата, тъй като кредитните ти линии няма да са достатъчни за инвестиционните програми и придобивания. Мога да заявя, че компания с намерения да излезе на борсата се нуждае от специален мениджмънт.

- Съществува ли интерес към капиталовия ни пазар от Австрия и Великобритания например?

Със сигурност знам за взаимни фондове от Лондон и Австрия, инвестиращи в Централна Европа и желаещи да се насочат към Румъния и България, където перспективите според тях са големи. Също така съществува и интерес на австрийски компании да инвестират директно във вашата страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още