IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Вълков: Предстоящите IPO-та ще вдигнат пазара в средносрочен план

Винарска изба Тодоров печели много от медийното отразяване в последните месеци и с интерес ще следя ръста на приходите й през 2007, заяви изп. директор на УД БенчМарк Асет мениджмънт

10:36 | 27.03.07 г.
Петко Вълков. Снимка: Investor.bg
Петко Вълков. Снимка: Investor.bg

В последните месеци БенчМарк представи една нова тенденция на капиталовия ни пазар, а именно покупка на участие в дружества, преди да излязат на борсата. Такива са Тодоров АД и Ексклузив Пропъртис АДСИЦ. Във връзка с този и други въпроси се обърнахме към Петко Вълков, изпълнителен директор на УД “БенчМарк Асет Мениджмънт”, който уточни, че и управляваните от тях договорни фондове може да купуват от непублични дружества с разрешените от закона до 10% от активите.

- Кой е резултатът, с който най-много се гордеете?


В УД БенчМарк Асет Мениджмънт АД се гордеем с ръста на активите под управление, който реализирахме за последната една година. През декември 2005 създадохме първия фонд, а година и четири месеца по-късно имаме 15-16 млн. лв. активи под управление. Само от началото на 2007 г. успяхме да удвоим активите. И сравнявайки се с конкурентите и техния ръст на активите под управление, смятаме, че се представяме доста успешно, като дори в някаква степен се съревноваваме успешно с банките, които имат развита клонова мрежа и доста точки за продажби в страната.

- Какъв е размерът на активите под управление заедно с доверителното управление?

С доверителното управление и договорните фондове активите под управление надхвърлят 20 млн. лв.

- Защо според Вас няма посредник, който се е листвал на борсата?

До миналата година съществуваше законодателно ограничение, тъй като режимът за смяна на собствеността при посредниците беше по-сложен отколкото дори при банките, тъй като за всяка сделка се искаше одобрение от надзорните органи. Тази пречка мисля, че беше премахната от тази година и няма да се изненадам ако видим някой посредник на борсата през 2007. През миналата година имаше опит за листване на инвестиционен посредник, но беше спрян поради споменатите ограничения.

- Вие в БенчМарк замисляте ли се да листвате посредника?

Управляваните от УД БенчМарк Асет Мениджммънт АД колективни инвестиционни схеми са публични. Публичността е нещо, от което досега винаги сме усещали ползи, така че аз лично няма да се изненадам, ако и друга дейност от групата на Бенчмарк потърси публичен статут.

- С колко служители, брокери, консултанти и офиси разполага БенчМарк?

Групата БенчМарк разполага с офиси в София, Бургас и Варна. В групата разполагаме с четирима служители с лиценз за брокер на ценни книжа, петима лицензирани инвестиционни консултанти, като общо екипът на групата БенчМарк е около 40 души.

- По-бавно ли се случват нещата в Бенчмарк фонд имоти и въобще в реалния сектор спрямо желанията Ви?

Аз следя БенчМарк Фонд Имоти АДСИЦ в качеството си на инвеститор. Смятам, че целият сектор на АДСИЦ, с едно-две изключения, се развива с по-бавни темпове в сравнение с предварителните очаквания на инвеститорите. Аз лично не вярвам АДСИЦ да започнат да раздават солидни дивиденти до две години след учредяването си, освен ако нямат завършени проекти. Донякъде бързи дивиденти могат да се очакват от предприемачески тип АДСИЦ, тоест АДСИЦ, което купуват, продава, пак купува, пак продава, но там има един основен риск, а именно - че след две години може да се окаже куха структура без активи и без проекти.

- Тоест инвеститорите очакват нещата да се случват прекалено бързо?

При недвижимите имоти нещата стават по-бавно. Строителство на големи проекти отнема около две години, след това отдаването под наем отнема още половин година, първите парични потоци може да се очакват две-две години и половина след началото. Така че самите АДСИЦ са дългосрочна инвестиция, затова аз лично препоръчвам на тези, които искат да инвестират в АДСИЦ, да планират над тригодишен инвестиционен хоризонт.

- Пенсионните фондове и застрахователните компании вече свикнаха ли да влагат в български акции?

Моите впечатления са, че колективните инвестиционни схеми (КИС) са много добър продукт за ПФ, защото повечето специализирани КИС покриват една малка част от общия портфейл на един ПФ и за портфолио мениджърите на ПФ може да няма чисто физическа възможност да покриват целия спектър на финансови активи. И един такъв активно управляван фонд за портфолио мениджъра представлява по-добра алтернатива, отколкото сам да инвестира и директно да закупува акции. Директното инвестиране е свързано с много ресурс, най-вече времеви, а този ресурс е ограничен. Затова тук е силната страна на КИС, че те предоставят едни активно управлявани портфейли. Да се надяваме, че нашият фонд БенчМарк Фонд – 2, който е с рисков профил, ще продължава да побеждава пазара по доходност и от тази гледна точка ще е още по-атрактивен за ПФ, защото с Бенчмарк Фонд – 2 ПФ инвестират в стратегията да се победи пазара, независимо че това е една трудна задача в дългосрочен план и съществува риск и от реализиране на загуби.

- Колко от пенсионните фондове са отворени към борсата?

Според мен абсолютно всички.

- А колко Застрахователни компании?

Това е по-сложен въпрос. ЗК са много, някои по-големи, други по-малки, някои сменят собственика, преструктурират се, сменят стратегията. Според мен участието им на капиталовия пазар е по-слабо, отколкото при ПФ.

- Вероятно парите на ЗК са къси или се страхуват от неликвидност, или пък няма какво да купят?

Да, пазарът като цяло продължава да бъде нисколиквиден за тях. При ЗК липсва общо впечатление, както е при ПФ.

- Предстоящите IPO по-скоро ще свалят пазара или ще го вдигнат?

Зависи от хоризонта, може в краткосрочен план да се наблюдава известно понижение, провокирано от разпродажби на спекулантите, които ще се стремят да освобождават ресурс. Но като цяло аз очаквам тези IPO да привлекат чуждестранни инвеститори, които още повече ще вдигнат пазара в средносрочен план.

- БенчМарк Финанс е първият посредник, който отделя борсовите от брокерските комисиони...

Според мене най-коректно е клиентът да е добре запознат какво и на кого плаща, за да може да си направи сметка, а най-добре си я прави, когато знае абсолютно всички компоненти и отделни разходи, които са изброени.

- Много ли се затруднява администрирането и събирането на комисионите при разбиването по права?

Смятам, че при самото осчетоводяване на сделките няма разлика между отделните посредници.

- Много IPO-та ли се подготвят в БенчМарк?

От работата ми в инвестиционния посредник преди повече от година мога да заключа, че преговори за осъществяване на IPO непрекъснато се извършват. Има проекти, които са в по-завършена фаза, има и проекти, при които не е ясно дали ще се стигне до IPO. Към момента мога да кажа, че предстои винарна изба Тодоров, която вероятно ще бъде в средата на април.

- С какво сте се занимавал преди да се насочите към инвестиционното посредничество?

БенчМарк ме дръпна един вид директно от студентската скамейка, в момента съм на 28 години и започвам своята четвърта година като част от екипа на БенчМарк. Като хоби спортувам като всяка седмица играя футбол, ходя на лов, когато разполагам с повече свободно време. Все още съм ангажиран и в университета - правя докторантура, асистент съм в УНСС и водя упражнения. През седмицата работя, събота и неделя уча и преподавам. Онзи ден си правих равносметка, че откакто съм в Бенчмарк, миналата година за първи път си взех една седмица, в която наистина почивах.

- Успяхте ли да се откъснете от котировките или ги следихте и в почивката?

Да, следях ги (усмихва се, бел. авт.).

- Лично на борсата инвестирате ли?

Интересно е, че откакто създадохме фондовете, позанемарих управлението на личните инвестиции, тъй като съм и много внимателен да няма конфликт на интереси, защото наредбата е доста строга. По-скоро съм един пасивен дългосрочен инвеститор.

- Какво е това, което вълнува мисълта на екипа Ви, нещо ново или проблемно?

С нарастване на активите, най-вече на рисковия фонд Бенчмарк фонд 2, и с отесняването на българския пазар, както и липсата на ликвидност, от няколко месеца активно анализираме пазарите в региона и в развитите страни. Изводите, до които стигаме, са, че нашите компании се търгуват много над справедливите цени, съпоставени с региона. В същото време и в региона изборът на инвестиционни възможности не е толкова богат.

- Какво ще правите, ако на нашата борса няма какво да се купи, а в чужбина е рисковано и трудно? Накъде ще избие интересът на инвеститорите да инвестират?

Ще има доста IPO през тази година, ще търсим нови емитенти, дори нашите фондове ще търсят да инвестират в компании, докато още са непублични с разрешените от закона лимити до 10% от активите им. Ние анализираме много компании, които не са публични, но могат да станат такива.

- Като инвеститори какво мислите за проекта Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ?

Нашите фондове са инвестирали в акции от Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ и за проекта на Цариградско шосе в София нашият анализ показва, че ще има добра доходност, но се забавя неговото изпълнение... По-интересен за нас изглежда проектът в Боровец, защото намеренията на мениджмънта на АДСИЦ-а е да се продава на зелено, тоест доходността там да се реализира в значително по-кратки срокове.

- Как ще се почувствате като акционери в АДСИЦ, ако вложите в акциите му при емисионна цена 1.1 лв., след това цената се увеличи на 1.3 лв. и в един обозрим период от 6 месеца има ново увеличение на капитала при емисионна цена 1.15 лв. Това размиване ли е?

Да, размиване е и не е коректно спрямо старите акционери, дори в Западна Европа е прието законодателство, което ограничава емисионната стойност при увеличение на капитала на едно дружество. Сигурно и в България някой ден ще дойде тази практика. Мисля, че за Германия този процент е в рамките на 10% от пазарната цена. За нас е много важно да знаем дали даден АДСИЦ ще прави увеличение на капитала. По тази причина ние анализираме непрекъснато инвестиционната политика на АДСИЦ. Когато един АДСИЦ желае да развива много проекти и не може да направи ливъридж на капитала посредством емитирането на дълг, е много вероятно, че той ще тръгне към увеличение на капитала. И тук удряме на камък, защото не знаем каква ще е емисионната стойност на новите акции, което пък ни пречи да вземем инвестиционно решение възможно на най-ранен етап. Но в крайна сметка като по-дългосрочни инвеститори за нас не е толкова голям проблем. Аз приветствам Актив Пропъртис АДСИЦ, които наскоро направиха увеличение на капитала на пазарната цена, преди време БенчМарк фонд Имоти и Прайм Пропърти също направиха увеличение на пазарната цена.

- При Тодоров АД има емоционален елемент. Във форума на Investor.bg хората пишат “това е единствената бутикова винарна в България, затова ще си купя акции”?

Доколкото съм запознат с одобрения от КФН проспект, при емисията на Тодоров АД вероятно ще станем свидетели на класически букбилдинг. Той ще бъде пропорционален и без да има възможност за изопачаване на резултатите и на офертите.

Аз лично много харесвам такива IPO-та и Тодоров АД печели много и ще печели много от тази публичност, главно поради медийното покритие в последните месеци. Ще очаквам с голямо нетърпение отчетите му към първото тримесечие на 2007 г. Казвам го, за да послужи Тодоров АД като пример на много други дружества, които имат хубав пазарен продукт и са добри потенциални емитенти. Те ще реализират много предимства и няма да има почти никакви недостатъци за тях, ако станат публични.

- Улеснява ли COBOS работата на управляващото дружество?

Нашите фондове са потребители на COBOS и въвеждането му допринесе за подобряване на ефективността и оперативността на нашите фондове, а мисля, че и при другите управляващи дружества е така. Ограничаването на тази електронна търговия ще ни навреди в известна степен, тъй като няма да бъдем толкова гъвкави и няма да разполагаме с толкова подробна информация онлайн.

Свързани компании:

Тодоров АД(TDRF)

ДФ БенчМарк Фонд-3 Сектор недвижими имоти(5BH3)

ИД БенчМарк фонд - 2 АД(5BH1)

ДФ БенчМарк Фонд-1 Акции и облигации(5BH2)

Фонд имоти АДСИЦ(FUES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още