IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няколко съвета при покупка на жилище ново строителство

Колко време имотът е стоял на пазара и броят на непродадените апартаменти в комплекса са сред основните фактори при покупка, смятат специалисти

17:42 | 21.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Няколко съвета при покупка на жилище ново строителство

Строителните предприемачи на много места по света правят всичко възможно да увеличат продажбите и много от тях предлагат различни бонуси и ценови отстъпки.

За разлика от собствениците на жилища, продаващи имоти, които могат да се откажат от дадена оферта ако я смятат за много ниска и да оттеглят имота си от пазара, строителите са инвестирали пари в земя и строителство и не могат да си позволят да държат прекалено дълго имота непродаден.

С малко проучване всеки, който обмисля покупката на имот ново строителство, може да подобри шансовете си за изгодна сделка, смята експертът в областта на имотите и автор на различни книги по темата, Майкъл Корбет, цитиран от Reno Gazette-Journal.

При покупката на ново строителство той препоръчва да се започне с проучване на избрания апартамент – преди колко време е бил построен и колко души живеят в сградата или комплекса, в който се намира той.

Колкото повече свободни жилища има в нея, толкова по-добре за купувача. Колкото по-дълго имотът е стоял на пазара, толкова по-голямо предимство ще има купувачът, смята той.

Друга важна стъпка е да се провери цената, на която сравними с него имоти в сградата и околностите са били продадени. При тази проверка обаче е добре да се пренебрегнат много стари продажби. В контекста на динамиката на пазара в Лос Анджелис, той препоръчва да се взимат предвид продажби, които са не по-стари от 60 дни.

Важно е да не се отдава прекалено голямо значение на офертните цени на непродадените апартаменти в сградата или комплекса – нещо, което обикновено е силен аргумент от страна на представителите на отдел продажби на компанията строител.

Имотът струва само толкова, за колкото би могъл да се продаде, така че не се подлъгвайте от по-високите цени на имотите, които стоят непродадени, съветва той.

При структурирането на първоначалната оферта той казва, че е добре да се започне с по-ниска от офертната цена.

„Някои купувачи се стесняват и не искат да обидят някого“, казва той. „В днешния пазар, започнете малко по-ниско. Ако не направите това никога няма да достигнете до средното ниво, което целите.“

Трудно е да се прецени колко точно по-ниска цена да се предложи. Той е на мнение, че ако един имоти струва например 400 хил. долара, може да се опита с 375 хил. долара.

Ако подобни апартаменти обаче наскоро са се продали за 350 хил. долара, купувачът би трябвало да предложи същата или по-ниска цена.

А ако в проекта има 30 празни жилища, то това е добър индикатор да предложите дори още по-ниска цена.

Всъщност вие преговаряте три пъти – когато структурирате началната оферта, когато правите контраоферта и след детайлната проверка на имота и всички документи, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
прав си ;) , започвам да наблЕегам-------------подарявам ти един виц:Руснак и американец спорят за качеството на произвежданите от тях автомобили:американецът:ние сме известни с крайслер,буик,шевролет.....................и са най-качествени........Руснакът (по разбираеми причини) отсича: може да са ви качествени автомобилите,НО БИЕТЕ *** ! --------------та,драги ми Танасе , може и да си пич но нещо не ти личи ;) - фокусирай се в същественото,опитай да прочетеш ненаписаното , или ще " биеш ***" ........сещаш ли се ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
taurus
преди 13 години
***, наблегни на правописа и структурата или си яж тутмана. Иначе за статията - нищо ново. Не мога да разбера защо се шуми покрай тези имоти. Не стана ли ясно на всички, че това което се случи, няма да се повтори скоро, така както няма да се повтори .COM балона. Няма кой да купува CDO. Набълбукалите няма да се набълбукат втори път, защото първо трябва да си поемат въздух, а тези които са се въздържали едва ли ще изглупеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 13 години
като чета тази публикация-единственото което не разбирам е: КАК се казва "професионалистът" който предлага целият комплекс от инвест. правила , т.е. МНОГО В ЕДНО , че напишете му името,да знае пролетариата към кого да се обръща ...........или думата "брокер" е достатъчна ;)----------докато има "брокери/професионалисти" ще има хляб за адвокатите ;)-----както се казва: който не плаща НАКОГОТО , КОГАТО и КОЛКОТО трябва-ПОСЛЕ винаги плаща двойно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още