IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В САЩ разследват нов ипотечен скандал за 1,9 млрд. долара

Taylor Bean подавала информация за несъществуващи ипотеки за милиони долари, сочат обвинителните документи

14:30 | 04.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
В САЩ разследват нов ипотечен скандал за 1,9 млрд. долара

Днес пред съда в САЩ трябва да се изправи Лий Фаркас, бившият председател на борда на фалиралата ипотечна компания Taylor, Bean & Whitaker Mortgage Corp., който е обвинен в организирането на ипотечна измама за 1,9 млрд. долара. Делото ще премине под знака на взаимоотношенията на компанията с контролираната от американското правителство ипотечна институция Freddie Mac, пише Bloomberg.

58-годишният Фаркас е обвинен в дирижирането на схема, включваща фалшиви ипотечни активи, чрез които са били измамени някои от най-големите финансови институции в САЩ - като например Bank of America Corp. (BAC). Схемата е била насочена и към американската програма за спасяване на ипотечния пазар, като е допринесла и за фалита на Colonial Bank.

Freddie Mac е бил основният фактор, за да може Taylor Bean да се превърне в един от най-големите ипотечни кредитори до 2008 г., пише изданието.

По мнението на адвокатите процесът може да продължи около един месец. Съдебното жури се очаква да разгледа над 950 документа, сред които имейли, корпоративна кореспонденция и архиви, както и снимка на личния самолет на Фаркас.

„Това наистина е едно от най-сложните дела, които сме виждали“, коментира Патрик Стоукс, от дирекция Измами в Министерството на правосъдието на САЩ.

В обвинителните документи кредитите, продавани на Freddie Mac по време на седемгодишния период на заговора, се описват като живителната сила на Taylor Bean, която някога бе 12-ият по големина ипотечен кредитор в САЩ.

Шест души до момента са направили самопризнания относно схемата и са се съгласили да сътрудничат срещу Фаркас, който е застрашен от доживотна присъда по 14 обвинения.

Самият той отрича каквито и да било нарушения.

В момента, в който фалира през август 2009 г., базираната във Флорида Taylor Bean обслужваше 500 хил. ипотеки, сред които и кредити на Freddie Mac на обща стойност 51 млрд. долара.

Freddie Mac започна да поема повечето от кредитите на Taylor Bean през 2002 г., когато нейният основен конкурент, спонсориран от правителството - Fannie Mae, спря да купува кредити, отпуснати от компанията, тъй като вече не се доверяваше на информацията, която получава от нея, пише изданието.

Основният бизнес на Taylor Bean бе издаване, придобиване, продажба и обслужване на жилищни ипотечни кредити, които се формираха от мрежа от малки ипотечни брокери и банки.

По времето, когато Fannie Mae спряла да работи с Taylor Bean, Фаркас имал проблеми да покрива оперативни разходи като заплати, вноски по обслужване на ипотеки към Freddie Mac и др.

С помощта на висши мениджъри на Colonial Bank, която някога бе сред 50-те най-големи ипотечни кредитори в страната, Фаркас успявал да „покрие“ оперативен дефицит от около 15 млн. долара на ден, като прехвърлял пари от една сметка на компанията в друга и след това ги връщал обратно.

До декември 2003 г. тази сума нараснала до 150 млн. долара на ден.

По това време Фаркас и други участници в схемата, която те наричали „План Б“, започнали да изпращат на Colonial Bank информация за кредити, които не съществуват или които вече са били продадени на други инвеститори.

До края на 2007 г. схемата включвала фалшиви жилищни ипотеки за около 500 млн. долара, както и ценни книжа и ипотеки на стойност 1 млрд. долара, които на практика били непродаваеми.

Фаркас и останалите създали компанията Ocala Funding LLC, която била контролирана от Taylor Bean и имала за цел да покрива нейните загуби.

Последната започнала да издава ценни книжа, обезпечени с ипотеки, които продавала на световни институции като Deutsche Bank AG, BNP Paribas и др. До август 2009 г. нейният дефицит нараснал до 1,5 млрд. долара.

Към май 2009 г. Taylor Bean представлявала около 2% от ипотеките върху еднофамилни жилища, купени от Freddie Mac. Последната поискала фалита на Taylor Bean за 1,8 млрд. долара, като 440 млн. долара били свързани със средства, депозирани в Colonial Bank.

Фаркас и останалите извършили също и престъпления, свързани с ценни книжа, както и други нарушения в опитите си да осигурят за Colonial Bank 553 млн. долара по програмата TARP. Това накарало Colonial да подаде невярна информация в Комисията по ценни книжа и борси (SEC). Colonial така и не получила помощта.

От обвинителните документи става ясно, че наред със заплатата си Фаркас изтеглил от служебните сметки и над 50 млн. долара за собствено ползване.

Taylor Bean и Colonial подали заявление за фалит през 2009 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
no-credit
преди 13 години
Боже, какво юнашко доверие е царяло в САЩ! Направо не е за вярване как институции като Deutsche Bank AG, BNP Paribas и Freddie Mac не са проверявали какво купуват. Невероятно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още