IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Индия – сделка или не?

Регулаторна несигурност и високи цени хвърлят сянка върху големия потенциал за развитие на пазара в Индия

13:28 | 16.09.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: center; ">
	Изглед&nbsp;от 17-ия етаж на жилищна сграда в южен Мумбай. <em>Снимка: Niyantha. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Изглед от 17-ия етаж на жилищна сграда в южен Мумбай. Снимка: Niyantha. Лиценз: Creative Commons

На фона на тридневен спад на основния индекс на Мумбайската фондова борса най-големият строителен предприемач DLF в Индия отчете значителен ръст в цената на акциите си, след като обяви, че може да продаде голям парцел в центъра на Мумбай за впечатляващите 850 млн. долара, пише FT.

От DLF не са коментирали подробности, а някои анализатори са изказали съмение доколко тази цена може някога да бъде постигната. Информацията обаче най-малкото вдъхна искрица живот в изпадналия в дълбока депресия индийски пазар на имоти, който бе засегнат от тежка ликвидна криза поради редица регулаторни предизвикателства, висока инфлация и лихвени нива и нисък брой продажби.

Евентуалната продажба на терена от страна на DLF вероятно е част от стратегията на компанията да разпродаде активите си, които не са пряко свързани с основната й дейност, за да изплати задълженията си на стойност близо 4,4 млрд. долара.

Наред с това HDIL, третият по големина строителен предприемач в Индия, предлага отстъпки за своите нови жилища, за да намали дълга си на стойност 815 млн. долара.

По данни на Hindustan Times общите задължения на сектора са в размер на 25,1 млрд. долара, или с 36% повече в сравнение с миналата фискална година, което кара банките да отбягват кредитирането на пазара.

По оценка на един анализатор до 70% от индийските предприемачи в момента се намират в ликвидна криза, което затруднява болшинството от играчите да привличат или да усвояват какъвто и да било капитал. Техните проблеми намират отражение и на фондовия пазар – индексът за книжата на компаниите за имоти на борсата в Мумбай се понижи с близо 40% за първите девет месеца на годината в сравнение със спад от 18,53% на основния индекс Sensex за същия период.

Наред с това от старта на настоящите проекти преди три години „разходите за потребителите са се повишили с 50%“, коментира Шаран Лилани, анализатор от консултантската компания Angel Broking.

„Това означава, че цената на строителството, цимент [и] стомана са се повишили, цената на труда почти се е удвоила.“

По-високите цени, заедно с регулаторната несигурност и липсата на прозрачност в сектора, доведоха до спад от 20,2% в дяловите инвестиции на пазара на имоти между април и август. Техният обем се понижи до 831 млн. долара от 1,04 млрд. долара за същия период година по-рано.

Новите проекти за юни са се понижили с 42% в сравнение със средното ниво за последните 12 месеца.

Хората гледат демографските показатели на Индия, от които е видно, че населението има интерес да купува жилища. При настоящите лихви и високи цени обаче покупката става все по-трудна, коментира Лилани.

Регулаторната несигурност се проявява под всевъзможни форми като обрат на решенията за разрешение за строеж и спорни покупки на земя. Тя намалява склонноста на банките да отпускат кредитиране за сектора, а предприемачите стават още по-предпазливи относно своите покупки.

Единствено фундаменталните фактори и демографията на страната дават надежда за бъдещ ръст на пазара. По мнението на Лилани ако в страната бъде приет дългоочакваният нов закон за покупките на земя, и цените се понижат с 10-15%, както някои очакват, потребителите ще бъдат по-сигурни и нещата може да се нормализират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още