IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадците се възползват от ниските цени на имотите в САЩ

Като се отчете и поскъпването на канадския долар, цените на американските жилища в канадски долари са най-ниски от над десет години насам

17:08 | 28.09.11 г.
Канадците се възползват от ниските цени на имотите в САЩ

Канадски граждани, включително неотдавна емигриралите в САЩ и притежателите на временни визи, са закупили жилища в Щатите на стойност 19 млрд. долара за 12-те месеца до март 2011 г., сочат данни на американската Национална асоциация на брокерите на имоти, цитирани от онлайн изданието Advisor.ca.

Купувачите се възползват от комбинацията от ниските цени на жилищата в САЩ и слабия долар. Средната цена на съществуващ дом в САЩ е паднала с близо 20% от края на 2005 г. - от около 275 хил. щатски долара до 218 хил.

Като се има предвид поскъпването на канадския долар през периода обаче средната цена, изчислена в канадски долари, е паднала с над 35%. Така цените на жилищата в САЩ в канадски долари са най-ниски от над десет години насам.

Канадците предпочитат места с традиционно топло време, особено във Флорида и Аризона. За повечето купувачи основната цел на покупката в САЩ е да използват жилището за почивка, въпреки че значителен дял от сделките се правят и с цел инвестиция/отдаване под наем.

В Канада пазарът на недвижими имоти се забавя, докато повечето международни пазари са в криза, сочи доклад за тенденциите в глобалния сектор на недвижимите имоти на Scotia Economics.

Новото забавяне на глобалната икономическа дейност оказва допълнителен отрицателен натиск върху и без това слабите пазари на жилищни имоти в по-голямата част от развития свят. На повечето основни пазари в Северна Америка, Европа и Австралия цените на жилищата с отчитане на инфлацията бележат годишен спад през второто тримесечие на 2011 г.

Въпреки че нагорещеният пазар на жилища в Канада също започва да се охлажда, той продължава да се представя по-добре от останалите.

Рекордно ниските разходи за кредитиране в съчетание с резкия спад на цените на жилищата на редица пазари отново направиха този тип имоти значително по-достъпни. При по-нормални обстоятелства, този факт би бил сериозен катализатор за едно силно възстановяване на търсенето. Инвестициите в жилищни имоти по принцип винаги са играли водеща роля за съживяването на икономиката.

Сегашните времена обаче не са нормални. Потребителското доверие е подтиснато от упорито високата безработица, засилвайки тревогите за европейския суверенен дълг, което на свой ред е признак, че глобалното икономическо възстановяване губи скорост. Възобновената нестабилност на финансовите пазари допълнително засилва общото усещане на тревога. Много домакинства предпочитат да спестяват и да изплащат дълговете си, вместо да правят големи нови покупки.

Очаква се глобалното търсене на жилища да остане вяло, докато световната икономика не стъпи по-здраво на краката си и не се наблюдава известна стабилност на финансовите пазари. Свръхпредлагането на жилища, обитавани от собствениците им, дължащо се на свръхзастрояване и нарастващия брой на възбраните, продължава да създава проблеми на редица пазари, което допълнително подтиска цените. Като цяло затегнатото кредитиране също възпира темпото на възстановяване.

От деветте основни развити пазара, включени в изследването, само три показват положителен растеж на цените на годишна база: жилищният пазар в Канада се откровява със своята гъвкавост и здрави позиции. Средните цени на съществуващите жилища с отчитане на инфлацията са нараснали с 5% на годишна база през периода април-юни. Данните за юли и август показват, че продажбите продължават да са стабилни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още