IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискове и възможности на пазара на имоти в България

Моментът може би е подходящ за някои видове инвестиции, въпреки че пазарът остава слаб и несигурен

08:00 | 30.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Визуализация: sxc.hu</p>

Визуализация: sxc.hu

Въпреки значително продължителното възстановяване на икономиката общата бизнес среда за българския сектор на имоти отчита подобрение, се казва в нов доклад.

Износът е основен двигател за ръста на българската икономика, но това има незначителен ефект за бизнес имотите в страната, особено в контекста на ограниченото потребление и високата безработица.

Наемите на имотите отчетоха подобрение през второто полугодие на 2010 г., но след това отстъпиха отново през първата половина на 2011 г.

Важно е да се отбележи, че на пазара се осъществяват изключително малък брой сделки, което показва, че данните за активността и за наемните нива може да се изкривят буквално с единични сделки, пише в проучването на Business Monitor International (BMI).

Липсата на активност означава, че усвояването на нови площи е изключително ограничено. Има редица мащабни новозавършени проекти, които тепърва предстои да намерят своите ползватели, като някои от тях имат 30% и повече свободни площи.

Основни възможности

Оценка на Colliers сочи, че за предприемачите съществуват бизнес възможности на среден и висок сегмент на пазара на жилищни имоти, където предлагането бива усвоено по-бързо в сравнение с новите проекти, които излизат на пазара, смятат от компанията.

През 2010 г. не бяха завършени нови големи проекти в тези сегменти. Предвид факта, че завършването на нови проекти отнема до три години, наличните имоти намаляват, което ще кара цените да растат.

Според някои мнения сега е подходящият момент за влизане на пазара на имоти у нас за инвеститорите, които имат време да изчакат възстановяването. Цените и предлагането са значително по-ниски и с възстановяването в сектора би трябвало да настъпи момент, когато незаетите проекти ще се понижат, което ще отвори пазара за възможност за развитие на нови проекти, се казва в доклада.

Основни рискове

Строителният сектор в България е засегнат от понижения брой проекти в процес на развитие. По данни на НСИ от май строителната продукция отчете спад от 16,6% в сравнение с година по-рано, когато и без друго вече бе отбелязано значително понижение.

Само по себе си това обаче бе спад от едва 0,1% на база на предходния месец, което може би означава, че пазарът е близо до дъното.

С малки изключения, новото предлагане от индустриални площи, излизащо на пазара, остава в по-голямата си част празно.

От списък с около 15 търговски центъра, които бяха обявени за развитие, повече от половината са замразени, към края на юни 2011 г.

Миналата година бе рекордна по отношение на отварянето на нови молове в Българя. За сравнение, през 2011 г. не са отворени нови търговски центрове, в условията на свръхпредлагане и падащи наеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
OPASEN
преди 12 години
Цитат:" ... Предвид факта, че завършването на нови проекти отнема до три години, наличните имоти намаляват, което ще кара цените да растат ... "Пак платена статия - как ще намалее предлагането, като в момента има прекалено голямо такова и то при положение, че има много готови и празни апартаменти, както и замразени строителства в напреднала фаза!? Да не говорим, че населението намалява, а преобладаващото увеличение е от ромски произход, т.е. платежоспособните хора всъщност намаляват доста по-бързо, отколкото самото население като цяло...Ами задаващата се нова рецесия ??Това няма ли да намали търсенето ;-)) хехехАман от пропаганда да купуваме!!Свалете цените до себестойност + 25-30 % и тогава ще говорим пак :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още