IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е петият от осемте най-проблемни пазари на имоти в света

Въпреки че евтините сделки на тези пазари могат да звучат привлекателно, те могат да създадат проблеми на непредпазливите инвеститори

16:51 | 13.12.11 г.
<p>
	Изглед от София. <em>Снимка: iursu. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед от София. Снимка: iursu. Лиценз: Creative Commons

САЩ

Според компанията IPS при ситуация, в която цените падат в някои щати и нарастват в други, американският пазар е подходящ само за опитни инвеститори.

Все пак, според Джеймс Обрайън от компанията Belgrave Group, в Щатите има много възможности за изгодни сделки. Важно е обаче да се направи добро предварително проучване и инвеститорът да е наясно какво иска от сделката – доход, капиталов растеж или и двете, съветва експертът.

Испания

Свръхстроителството и тежката икономическа ситуация в страната оказаха огромен натиск върху испанския пазар на имоти, като цените вървят стремглаво надолу от 2008 г. насам.

Според IPS в момента в Испания може да се купи имот на цена с 60% под пиковата със 100% финансиране. "Ако банките са готови да кредитират при подобна сума без първоначална вноска, то те би трябвало да са уверени, че пазарът най-накрая е достигнал дъного в по-привлекателните крайбрежни райони", смята Брет Тюдър, говорител на IPS.

Адам Джордън от Moneycorp обаче е на мнение, че е трудно да се прецени дали цените в Испания са ударили дъното или ще продължат да падат. "Също както навсякъде в момента, остава известна степен на риск, свързан с купуването в икономически несигурни времена", предупреждава той.

Инвестициите в чужбина и рисковете

Има пет основни неща, които трябва да се вземат предвид при инвестициите в чужбина: качеството на имота, финансирането, мястото, потенциалът за капиталов растеж и пазарът на наеми. Несигурността за което и да било от тези неща обикновено означава, че инвестирането в конкретния имот не е добра идея.

В Гърция например, която е близо до фалит и вероятно ще стане първата страна, напуснала еврозоната, рискът за инвеститорите в имоти е огромен, а евентуалното завръщане към драхмата би могло да намали наполовина сегашните цени на имотите.

Положението в Кипър също не е много по-добро. Цените на имотите там падат, а банките като че ли не са склонни да предлагат стимули на чуждестранните инвеститори да купуват. Португалия е малко по-добре, но от IPS предупреждават инвеститорите да избягват градовете и да се насочват към имоти по крайбрежието.

Пазарът в Унгария остава несигурен, след като Moody's неотдавна понижи рейтинга на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още