IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанските банки прикриват реалните си експозиции към сектора на имотите

Мадрид води политика на "изчакване и молитви" що се отнася до прочистването на банковите баланси от проблемните активи, според експерти

21:20 | 29.05.12 г. 1
Испанските банки прикриват реалните си експозиции към сектора на имотите

Испанските банки прикриват реалните си експозиции към сектора на имотите и дела на проблемните кредити, като продължават с опитите за съживяване на строителите "зомбита".

Това обаче доведе до понижаване на кредитния рейтинг на страната и до срив в цените на акциите, пише Bloomberg.

Правителството в Мадрид се опитва да “прочисти” балансите на банките, като изисква от кредиторите да отделят провизии срещу бъдещи загуби от проблемни кредити, отпускани на строителни компании като Metrovacesa, която няма нито един завършен и нито един стартирал проект от една година.

Тези средства обаче не са достатъчни, защото много от кредитите, които официално се смятат за редовно обслужвани, на практика не са, твърди Микел Ехаварен, президент на мадридската консултантска компания Irea.

"Испания е предприела политика на изчакване и молитви", коментира той. "Проблемът не е определен и адресиран правилно от никого, защото има огромен натиск да не се казва истината", допълва той.

Според министерството на икономиката испанските банки имат кредити към строители и проблемни активи на стойност 184 млрд. евро, а кредити на стойност 123 млрд. евро се водят, че са обслужвани редовно.

Много испански банки избягват да продават имоти, за да не им се налага да правят оценки на пазарни цени. Вместо това те предоставят на строителите нови заеми, с които да изплащат задълженията си, за да не изпаднат в неплатежоспособност, твърди Рубен Мансо, икономист в Mansolivar & IAX и бивш инспектор в испанската централна банка.

Повече от половината от 67-те хиляди строителни фирми в Испания могат да бъдат категоризирани като "зомбита", твърдят от консултантската компания за недвижими имоти Acuna & Asociados.

Компаниите имат комбиниран дълг в размер на 180 млрд. евро, който би могъл да  доведе до загуби за 104 млрд. евро, за които още няма пълни провизии, изчисляват от компанията.

"Те не са официално фалирали, защото са рефинансирани многократно", посочва Фернандо Родригес де Акуна Мартинес, партньор във фирмата. "Активите им струват много по-малко от дъловете им, те се борят да изплащат заемите си и не са ги преоценили, за да отразят сегашните цени", допълва той.

Според правилата на испанската централна банка заеми, които са рефинансирани преди да изпаднат в забава, както и заеми, по които се изплащат само лихвите, се смятат за "нормални" и "обслужвани".

Отпускането на нови кредити, така че да могат да се изплатят първоначалните заеми, на практика е прикриване на неплатежоспособност, предупреждават експерти.

Рефинансирането на строителите - "зомбита" ще струва 30 млрд. евро през следващите две години, изчисляват от Acuna.

Обезценката на активите на тези строители от 2012 г. нататък ще генерира загуби за още 20 млрд. евро за същия период от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Forex Master
преди 11 години
Нашите банки вече са започнали да се учат от испанските и да прилагат наученото в практиката си. Но това не е само в Испания. Така е в цялата еврозона и в САЩ! Затова Титаник потъва славно, а оркестърът от платени медии ще свири до последно бодри мелодии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още