IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Професия брокер на имоти – как се промениха нещата

Агенциите за имоти казват, че продължават да търсят агенти, разликата е в завишените изисквания

11:08 | 05.03.10 г.
Професия брокер на имоти – как се промениха нещата

Брокер на недвижими имоти е професията, която е подложена на най-силни изпитания през последно време. Много загубиха работата си, но пък тези, които останаха, заработват добри пари, поемайки работата на отпадналите, казват от някои агенции. Ако, разбира се, има сделки.

Компаниите за имоти, независимо от проблемите на пазара, непрекъснато търсят агенти, които могат да се адаптират към променящите се условия и да изпълняват качествено задълженията си, показва анкета на Investor.bg.

Вярно е обаче, че за разлика от преди, подборът е много е по-строг и кандидати, които искат от чисто любопитство да проверят дали ще могат да се справят, не са добре дошли.

Допреди две години се търсеха всякакви хора. „Пазарът се нуждаеше от много крака и ръце” и наизлязоха много брокери без нужната квалификация, а имотите се продаваха изключително лесно и доходно, коментира Илиян Николов, регионален директор на Ре/макс.

Сега, независимо че много брокери останаха без работа, компаниите за имоти продължават да търсят агенти. Но този път те трябва да докажат, че могат да се справят с по-трудния пазар, коментират от агенция Норман. Нужно е да притежават технология на работа, която да им позволи да се приспособят към постоянно променящата се ситуация.

Предпочитаните претенденти за такава позиция трябва да имат опит, а висшето образование не е с голяма тежест при избора, посочват от АС Пропърти. От Сенчъри 21 също признават, че могат да си позволят да наемат хора, които нямат образование и опит, но имат желанието и мотивацията с труд да се реализират професионално.

Изискванията към кандидатите варират и в зависимост от това къде искат да се специализират. Подборът на кандидати, които ще съдействат при сделки за наеми, е по-лек в сравнение със селекцията на брокери, които ще се занимават с продажби, обясняват от Норман.

Характерното в сектора е, че възнаграждението на брокерите се определя като процент от продажната цена на сделката, т.е. обвързано е с резултати, а не с обем усилия. Интересно е, че положението сега е същото както преди 5-6 години, според анализ на Ре/макс. „Цените са същите, комисионите са същите, пазарът е същият. Разликата е, че преди всички бяха доволни, а сега всички са недоволни”, коментира Николов.

Комисионите гравитират около 3% от продажната цена на имотa навсякъде в бранша. От тези 3% брокерът може да получи 50% от сумата, но може да получи и 100%, като това се определя от качествата, казват от Ре/макс. От Сенчъри 21 обясняват, че при тях всеки един, който може да защити финансовите си претенции, получава шанс за това. В случаите, в които тези претенции кореспондират с изискванията, които компанията има към служителите си - „има сделка”. По-тясно определени са рамките, в които може да варира заплатата на брокерите в други компании. В АС Пропърти например брокерите получават между 30 и 40% от комисионата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още