IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 съвета за начинаещите трейдъри

Спазването на няколко основни правила може да ви спести загуби дори и при най-неблагоприятния сценарий

13:50 | 11.05.11 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
10 съвета за начинаещите трейдъри

Ако смятате да се занимавате с търговия на финансовите пазари и да опитвате да се надигравате с останалите участници чрез всекидневна търговия, то е важно да имате предвид няколко основни правила, които биха могли да ви бъдат от голяма полза.

Освен тези правила при ежедневната търговия, където всеки ден се отварят и затварят позиции, е нужна и дисциплина. На това ни учи Майкъл Синсър, автор на няколко книги по темата, сред които са Start Day Trading Now, Understanding Options и All About Market Indicators, в коментар за MarketWatch.

Понякога, когато положението наистина стане напечено, трейдърите изоставят правилата и играят, осланяйки се на усета си, което пък често води до катастрофални последици.

Въпреки че съществуват много правила, следните 10 са най-важните, съветва Синсър:

1. Правилото на „трите е-та“ (enter, exit, escape) – вход, изход, бягство

Правило номер едно е да определите цена за влизане, цена за излизане и цена за бягство, ако нещата тръгнат на зле. Това правило не случайно оглавява списъка. Преди да натиснете клавиша “Enter”, за да потвърдите сделката, трябва да сте наясно кога да откриете и кога да закриете позицията си, както и какво да направите ако пазарът не се движи така, както сте очаквали.

Бягството от позиция – свързано с определянето на „стоп цена“, е ключово, ако искате да минимизирате загубите си. Да знаете кога да влезете и кога да излезете от позиция ще ви помогне да си гарантирате печалба и ще ви предпази от евентуална катастрофа.

2. Избягвайте да търгувате през първите 15 минути след отварянето на пазара

Тези първи 15 минути на пазарна активност често са изпъстрени с панически сделки или изпълнение на заявки, заложени в края на предишната сесия. Начинаещите трейдъри трябва да избягват търговията през този период и трябва да са нащрек за обръщане на тренда.

Ако искате да постигнете бърза печалба, по-добре е да изчакате малкп, за да успеете да идентифицирате достатъчно добра възможност. Много професионални брокери също избягват търговията при отварянето на
борсата.

3. Използвайте лимитирани поръчки, а не пазарни

Пазарната заявка инструктира брокера ви да купи или продаде при най-добрата възможна цена. За съжаление, това не винаги е печеливша тактика. Недостатъците на пазарните заявки бяха разкрити по време на мистериозния “flash crash.” - пазарният срив от 6 май 2010 г., когато за минути Dow Jones изгуби 1000 пункта, преди отново да се възстанови.

В този ден много заявки за продажба бяха изпълнени на цени значително под очакваните.

Лимитираната заявка обаче, ви дава контрол над максималната цена, която ще платите и минималната цена, при която ще продадете. Вие определяте параметрите и именно за това лимитираните заявки са препоръчителни.

4. Новаците трябва да избягват да използват марж

Ако използвате марж, вие заемате пари от брокера си, за да финансирате частично или изцяло търговията си.  Обикновено е разрешен дневен марж от 4:1. Например, ако в инвестиционния си портфейл имате 30 хил. долара, вие може да разполагате със 120 хил. долара.

Когато бъде използван разумно, маржът може да ви даде ливъридж – възможност да увеличите потенциалните си печалби. Проблемът се състои в това, че ако пазарът се обърне срещу вас, маржът ще увеличи загубите ви.

Една от причините дневната търговия да се сдобие с лошо име преди десетилетие беше използването на маржове. Краят на бичия пазар през 2000 г. доведе до провала на много дейтрейдъри. Изводът е, че начинаещите инвеститори трябва първо да свикнат да търгуват без маржове.

5. Трябва да имате план за продажба

Много новаци прекарват по-голямата част от времето си в планиране на това кои акции да закупят, без да се замислят, кога ще продават. Преди да откриете позиция трябва предварително да знаете кога ще я затворите, при това на печалба. „Да се осланяте на усета си“ не е стратегия за продажба. Като дневен търговец трябва да определите целта си, както като цена, така и като време.

6. Водете си дневник на сделките

Много професионалисти го правят. Да си записвате кога сте постъпили правилно и къде сте сгрешили ще ви помогне да се развиете като трейдър. Не е учудващо, че ще научите повече от грешките си, отколкото от успешните си сделки.

7. Опитайте симулация на дневна търговия на „демо”

Въпреки че не всички са съгласни, че подобни упражнения са важни, това може да се окаже доста полезно за мнозина. Ако си правите виртуален портфейл, играйте с реалистични суми.

Няма да ви е от полза да симулирате, че търгувате милиони долари, като на практика разполагате с едва 30 хил. Ако го правите, опитайте се да научите нещо и не го приемайте просто като игра.

8. Никога не разчитайте на подхвърлена информация от неинформирани източници

Повечето професионалисти знаят, че купуването на акции на базата на слухове от недобре информирани познати почти винаги води до лоши сделки. Не е достатъчно да знаете кои акции да купите. Трябва също да знаете кога да продадете.

Легендарният брокер Джеси Ливърмор казва: „От опит знам, че никой не може да ми даде съвет или серия от съвети, които да ми донесат повече пари, отколкото ще изкарам ако използвам собствената си преценка“.
Ако не можете да се доверите на собствената си преценка, може би ще е най-добре да избягвате дневната търговия.

9. Ограничете загубите си

Управлението на губещи позиции е ключово за оцеляването в дневната търговия. Въпреки че искате да оставите печелившите си позиции отворени за по-дълго време, не можете да си го позволите за прекалено дълъг период.

Да уцелите точния баланс е по-скоро изкуство, отколкото наука, но да се научите да контролирате загуби е от ключово значение. Още веднъж – никога не забравяйте правилото на „трите е-та“.

10. Бъдете готови да загубите преди да спечелите

Въпреки че много трейдъри могат да управляват печеливши позиции, контролът на губещи акции може да се окаже труден. Много новаци се паникьосват при първите признаци на загуби и правят серия от импулсивни сделки, които им струват пари.

Ако практикувате дневна търговия трябва да сте готови да приемете някои загуби. Основното е – трябва да имате предварителен план в случай, че пазарът се обърне срещу вас.

Въпреки че всеки може да се научи на дневна търговия, малцина имат дисциплината да акумулират постоянни печалби. Това, което подхлъзва много хора, са емоциите. Ето защо е толкова важно да си създадете собствени правила, чиято цел да е извличане на най-доброто от всяка сделка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
А по въпроса с ЕКГ-та, щом си ще си играем на чичко доктор - нужно е да следим не само кардиограмата, ами да видим и черния дроб, стомаха, кръвното, килата, "бирената пупа" и др. подобни - и когато стигнем до извода, че пациента "вероярно" е гулял и то не съвсем според 10 божи заповеди (правила на начинаещи търговци) и тогаз понеже не носим лекарска отговорност да врътнем едно телефонче на роднините на пациента за евентуално прочитане на завещанието на "господин пазарен играч" с мисълта дали пък някой от тях няма да се изкуши да даде лимитирана поръчка (с подобаваща комисионна) в контекста на "свръх-изкупения" пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
Човек се учи докато е жив, без съмнение, но все пак е като видиш, че "акулите" са "прехласнати" в глозгане на плячката, до толкова че парчета "мръфка" хвърчат далеч зад техните опашки - по-добре е да се стрелнеш да "захапеш" някое парче и да избягаш (да продадеш преди да чакаш евентуален връх), отколкото и ти да се присъединиш охотно на "софрата" на големите хищници (тоест да чакаш някой от тях да "разклати" опашка и да размъти водата, преди да се замислиш дали пък това не ще да е сигнал да се оттеглиш). Именно излизането от пазара преди да са се показал изцяло "скелета на жертвата" (тоест всичкото месце е изконсумирано) е най-трудната част от стремежа на "малката риба" да оцелява и размножава в океана от акули" (тоест нервите, които предстои да скъсам). През седмицата не си позволявам да драскам тук, но сега когато рибата е във фурната (в буквалния смисъл), мога да те репликирам, докато вдишвам миризмата на печена сьомга, спокойно и блажено поне до понеделник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 12 години
независимо от всичко което може да се каже за теб , си симпатяга ;) остави ги тези стопове,бутони, Флаш краш-ове и пр догми -очевидно е ,че си пресен на пързалката - две-три години не са достатъчни за да говориш със свои думиаутсайдер си точно защото следиш динамиката и обема (а това са трендследващи индикатори - не Трендпредпоставящи) , ето ти печелившия ракурс: един кардиолог чете електрокардиографията на ЕДНО лица само на база графиката а не с помощни средства / индикатори , без да носи никаква отговорност за грешките си- НО учи 8 год за това и плаща около 25 К евроти трябва да прочетеш ДВЕ ЕКГ-та (бикове и мечки) ,интегрирани в ЕДНА графика , да понесеш 100 % отговорност , за което ще са ти нужни N години N ЕВРО и N скъсани нерви - тогава ще пишеш по съвсем различен начин по форумите (ако имаш причина да го правиш)..а сети се защо ти правя услуга ?ЖОКЕР:понеже няма да се сетиш ......новините в медиите са трендследващи а не обратното..бъди здрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
Абсолютно правилно. "Едрите риби" виждат къде "малките рибки" живуркат и къде "се крият" (залагат стоповете) и затова под предлог, че някой "банкер с дебел показалец" е натиснал червения вместо зеления бутон създават "малко земетресенийце" ("Флаш краш"-а) и бързо бързо малките рибки изплуват на повърхността с "корем нагоре". Въпросът, че ти като малка риба не трябва да чакаш да те информира някой "достоверен източник" какво правят големите риби, защото и информацията от "качествен вид" също е манипулирана. Въпросът е че не сме инсайдъри, затова следим единствено динамиките и обемите. Джакпотът върви с изненадата - за това мога да ти дам един истински "палец нагоре"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
tikvenik yade tutman
преди 12 години
понеже коментираш имоти и интербанк с еднакъв ентусиазъм - фокусирай се върху т. 8 от настоящата публикация - НЯМА печеливши Безплатни съвети,публикации,учебници....... - ако някой ти каже истината - тя ще е изконсумирана предварително или истината е само 50 % --------всичко е емоция в минало време - гледай да си на обратната страна на тълпата - съвпада ли мнението ти с тяхното-един от тях си ;)----------Джакпотът върви с изненадата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
Ставаше дума, че след като съумеете да видите, че пазарът вече е бил калкулирал евентуално ново повишение на лихвата от 1.25 до 1.50 - 1.75, а това не се е случило, това значи, че "има хляб" в доларовите покупки, доколкото и суровините губят позиции. Разбира се с индивидуалните решения за ежедневно преместване на стопове, съобразно това колко се "заслепявате" от печалбите/загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
smart-ass
преди 12 години
Нека от собствен опит, към правило 2 да добавим: "стой на кешови позиции +/-30 минути преди/след обявяване на ключови икономически данни - инфлация, БВП, безработица и търговски баланс, изказвания на шефове на централни банки или пресконференции за корпоративни отчети. Имаме съвсем пресен пример от валутните пазари, когато дядо ви Трише, спекулирайки с проблемите на "страните от периферията" подхрани страха на пазарните играчи, еврото се "отряза" като "казак след трета бутилка водка". След отминаването на "пазарното цунами", което по дефиниция е непредсказуемо* Вие спокойно можете да извадите "сърфа" и да следвате вълната. * макар, че в нашия случай с игловидния скок при еврото през април и началото на май можеше да се очаква известно "потушаване на пожара" с оглед немския експорт към не-евро страните и не-евро източниците на туристически приходи за южняците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още