IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да изчисляваме печалбите и загубите на форекс пазара

Вижте основните понятия при търговията на валутните пазари

13:03 | 01.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Как да изчисляваме печалбите и загубите на форекс пазара

Основната идея на търговията на пазарите е да се купува евтино и да се продава скъпо, или да се продава скъпо и да се купува евтино. Да, това може би звучи малко странно, защото вероятно може да си помислил „как може да продадем нещо, което не притежаваме?" Е, на валутния пазар, когато продавате валутна двойка, вие всъщност купувате цитираната валута (втората валута в двойката) и продавате базовата валута (първата валута в двойката), припомня специализираният блог Learn To Trade The Market.

Ако имаме невалутен пример, къса продажба може би изглежда малко объркващо понятие, като да продаваме акция или стока. Основната идея тук е, че вашият брокер ви поръчва да продадете акцията или стоката, а след това трябва да я изкупите обратно, за да затворите сделката. По същество, тъй като няма физическа доставка, е възможно да продадете ценност на вашия брокер, а след това на по-късна дата "да му я върнете" обратно, да се надяваме на по-ниска цена.

Къси срещу дълги

Другият интересен факт за Форекс пазара е, че имате по-голям потенциал за печалба, както във възходящ, така и в низходящ пазари заради факта, че тук не са налице пазарни пристрастия като възходящи движения на акции. Всеки, който е търгувал за известно време, знае, че най-бързо пари се изкарват на падащи пазари, така че ако се научите да търгувате и при бичи, и при мечи пазари, ще имате доста възможности да се възползвате.

Дълга позиция

Когато сме на дълга позиция, означава, че ние купуваме на пазара и следователно искаме пазарът да расте, така че да можем да продадем обратно нашата позиция на по-висока цена, отколкото тази, на която сме я купили. Това означава, че купувате първата валута в двойката и продавате втората. Така, ако купуваме EUR/USD и еврото се засилва спрямо щатския долар, ние ще бъдем в една печеливша позиция.

Къса позиция

Когато сме на къса позиция, това означава, че ние продаваме на пазара и следователно искаме пазарът да пада, така че след това да можем да купим обратно нашата позиция на по-ниска цена, отколкото сме я продали. Това означава, че ние продаваме първата валута в двойката и купуваме втората. Така че, ако ние продаваме двойката GBP/USD и британският паунд отслабва спрямо щатския долар, ние ще бъдем в една печеливша позиция.

Размер на лота/ Размер на договора

На форекс пазара позициите се измерват с „лотове“. Стандартното измерване е със "стандартен лот", "мини лот", "микро лот" и "нано лот". Стандартният лот възлиза на 100 000 долара, мини лотът възлиза на 10 000 долара, един микролот е 1000 долара, а нано лотът възлиза на 100 долара.

Как се изчислява стойността на пипса

Както вече знаем, валутата се измерва в пипсове, и един пипс е най-малкото движение на цената, което една валута може да извърши. За да се правят пари от тези малки стъпки на движението на цената, трябва да се търгуват по-големи количества от дадена валута, за да се реализира някаква значителна печалба (или загуба). Това е мястото, където ливъриджът влиза в играта.

Така че ние трябва да знаем до каква степен размерът на лота се отразява на стойността на един пипс. Нека поясним чрез няколко примера:

Да приемем, че използваме стандартни лотове, които контролират 100 000 единици на лот. Да видим как това се отразява на стойността на пипса.

1. EUR/JPY при курс от 100,50: (0,01/100,50) х 100 000 = 9,95 долара на пипс

2. USD/CHF при курс от 0,9190: (0,0001/0,9190) х 100 000 = 10,88 долара на пипс

При валутни двойки, в които щатският долар е вторичната валута, един стандартен лот ще е винаги равен на 10 долара на пипс, един мини лот ще се равнява на 1 долар на пипс, един микро лот ще се равнява на 10 цента на пипс, а нано лотът ще е един цент за пипс.

Как се изчисляват печалба и загуба?

Нека да използваме няколко различни двойки валути

  1. Курсът за USD/CHF в момента се котира на 0,9191/0,9195. Да кажем, че ние искаме да продадем USD/CHF - това означава, че ние ще работим с цена "купува" от 0,9191, или курсът, на който пазарът е готов да купува от вас.

  2. Нека продадем един стандартен лот (100 000 единици) по 0,9191

  3. Няколко дни по-късно цената се качва до 0,9091/0,9095 и вие решавате да вземете печалбата си от 96 пипса. Но колко долара са това?

  4. Новият курс за USD/CHF е 0,9091/0,9095. Тъй като сега затваряте сделката, сега работите с цената "продава", тъй като вие ще купите валутната двойка, за да компенсирате нареждането за продажба, което преди това сте инициирали. Тъй като цената "продава" в момента е 0,9095, това е цената, на която пазарът е готов да продаде валутната двойка на вас, или цената, на която може да я изкупите обратно.

  5. Разликата между цената, на която сте продали (0,9191) и цената, на която искате да купите валутата обратно (0,9095) е 0,0096, или 96 пипса.

  6. Като се използва формулата, сега имаме (0,0001/0,9095) х 100 000 = 10,99 долара на пипс х 96 пипса = 1055,04 долара.

За валутни двойки, в които щатският долар е вторична валута, изчисляването на печалбата или загубата е доста просто. Можете просто да вземете броя на пипсовете, които сте спечелили, или загубили, и да го умножите по долар за пипс, на които търгувате. Ето един пример:

Да речем, че търгувате EUR/USD и сте купили на цена 1,3200, но цената се движи надолу и вие приключвате при 1,3100.... просто сте загубили 100 пипса.

Ако търгувате с 1 стандартен лот, ще сте загубили 1000 долара, тъй като един стандартен лот при двойки с вторична валута долар е равен на 10 долара на пипс и 10 долара на пипс х 100 пипса = 1000 долара.

Винаги помнете: когато влизате или излизате от търговията, трябва да търгувате със спреда на цена на купуване и продаване. Така, когато купувате валута, ще използвате цената "продава", а когато продавате валута, вие ще използвате цената "купува".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още