IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния и Полша увеличават вноските в УПФ от 2013 г.

България изпреварва редица страни от ЦИЕ по дял от осигурителния доход, заделян за втори пенсионен стълб

10:10 | 15.03.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Румъния и Полша увеличават вноските в УПФ от 2013 г.

Продължават промените в дела на осигурителните вноски във втори пенсионен стълб в Централна и Източна Европа, показа проучване на Investor.bg.

Оказва се, че България е лидер с 5% дял на осигурителния доход, заделян в универсален пенсионен фонд. Ситуацията в региона е много разнообразна, като в Унгария например пенсионните фондове бяха национализирани, а в Чехия тепърва ще се създават.

В целия регион обаче вноските са недостатъчни за сериозни пенсии. В пъти по-големи са отчисленията към държавното обществено осигуряване, които дори не достигат за плащане на пенсиите на текущите пенсионери и се налага да се ползват приходи от ДДС и други данъци, за да се дофинансира системата.

Пенсионната реформа в Румъния

Новото румънско правителство увеличи вноските във вторият стълб на пенсионната реформа (у нас това са основно УПФ - универсалните пенсионни фондове) от 3,5% на 4% от брутния доход, съобщи Investment & Pensions Europe (ipe.com). Увеличението залегна в бюджета за 2013 г.

Вноските бяха замразени на 2% през 2009 г., но впоследствие се увеличаваха с 0,5% годишно. Плановете са да достигнат 6% през 2016 г.

Пенсионната реформа в Латвия

Латвийското правителство вече прие закон за увеличаване на вноските във втория стълб на пенсионната система от сегашните 2% на 4% през 2014 г. и 6% през 2015 г., като плановете са да се задържат на 6%, показва анализ на Investment & Pensions Europe (ipe.com) от началото на 2013 г.

Пенсионната реформа в Литва

В момента работещите в Литва имат право на избор 1,5% от заплатата им да отива в частен пенсионен фонд, с което се намалява участието им в държавната осигурителна система.

От 2014 г. се планира осигурителната вноска да бъде 2% от заплатата, като на осигурените ще бъде разрешено да внасят още 1% по свое желание. В този случай държавата ще допълва към техния 1% още 1% от средната заплата за страната и схемата ще бъде 2+1+1. От 2016 г. тя ще се трансформира в 2+2+2, показват данни на Investment & Pensions Europe.

Пенсионната реформа в Полша

През 2010 г. делът на вноските във втори стълб бе намален от 7,3% на 2,3%. Освободените 5% бяха пренасочени към държавната пенсионна система. Целта в крайна сметка беше намаление на бюджетния дефицит. От 2013 г. вноската в УПФ леко се увеличава до 2,8%.

Пенсионната реформа в Словакия

От септември 2012 г. вноските във втория пенсионен стълб са намалени от 9% на 4%.

Пенсионната система в Естония

Вторият стълб в прибалтийската страна включва вноски от 2% от брутната заплата за сметка на работещия и други 4%, плащани от държавата. Системата стартира през 2002 г., като в момента пенсионните фондове имат активи от 1,42 млрд. евро. Действат 6 управляващи дружества с общо 23 фонда с различно ниво на риск.

Пенсионната реформа в Унгария

През 2010 г. правителството на Виктор Орбан национализира активите на пенсионните фондове от втория стълб. Сумата която държавата получи възлезе на 14 млрд. долара.

Пенсионната реформа в България

У нас вноските в Универсален пенсионен фонд, където се осигуряват родените след 31 декември 1959 г., са в размер на 5% от брутната заплата. През годините е имало планове за увеличение на процента до 7%, но досега не са осъществени. За сравнение вноската в общия фонд (държавно обществено осигуряване ДОО) е 12,8% от заплатата на родените след посочената дата. Въведен е таван на осигурителния доход от 2 200 лв.

Около 100 млн.лв. от парите в българските професионални пенсионни фондове бяха национализирани през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Кой говори за национализация - просто партидите по УПФ се прехвърлят по доброволно ПО и се прекратява с тази измама УПФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pa Pa
преди 11 години
Марияне - Европейския съд за правата на човека взе ключово решение на 31.01.2013 г. http://***.codex-online.com/codex/contents.nsf/vWebAccessDocuments/4B29D2DD898597BDC2257B04003267D1?OpenDocumentХайде спрете с тази национализация, нали сте професионален сайт?Срамно е, когато имаме решение от най-висшия съдебен орган в Европа вие да продължавате така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
УПФ трябва да се закрият и да останат само 2 стълба. УПФ за своето съществуване доказаха, че не просто не носят доходност, ами направо губят парите на вложителите. Не може да се говори дори за елементарно покриване на инфлацията. Това е една от най-мръсните далавери. ПО трябва да е съвсем просто - задължителна ЕДНАКВА вноска за всички с гарантирана ЕДНАКВА пенсия за внасящите (нещо като плоска система) и доброволно частно осигуряване за който желае. Разбира се, вноските досега в НОИ се отчитат пропорционално. И най- важното - рязане от клона на всички *** и "социални" пенсионери, които не са работили, а висят за социална пенсия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Radoslava
преди 11 години
Може бн е време и у нас да се помисли за увеличаването на вноските в УПФ и от там съответно на пенсиите които ще се изплащат в бъдеще.Според мен, това сравнение по-горе в статията е неточно. Защо гледате процентите, а не абсолютните суми? По-правилно би било вноските у нас да станат съизмерими като абсолютна сума с тези в другите страни, това е нормално да се гледа защото доходите у нас са сравнтелно не много високи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
toto 2
преди 11 години
В гяволиите винаги сме с едни гърди напред..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още