IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се учиш по трудния начин – седем грешки, типични за взаимните фондове

Вижте кои са основните грешки, които се допускат от инвеститорите във фондове за управление на активи

12:29 | 02.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Да се учиш по трудния начин – седем грешки, типични за взаимните фондове

Съществува огромна разлика между това да се опитваш да направиш нещата добре и наистина да ги правиш добре. Най-големите грешки на инвеститорите във взаимни фондове попадат точно по средата и очертават тънка линия, която разделя добрата инвестиционна тактика от лошата.

При разговорите с финансови експерти и портфолио мениджъри се вижда, че те се опитват винаги да правят това, което е правилно. Не винаги обаче резултатите потвърждават опитите и са задоволителни.

За това има причини, които могат да бъдат обобщени като седем основни грешки, които правят инвеститорите във фондове. Вижте техния обобщен вид, представен от Market Watch.

Преследване на доходност

Купуването на акции, които са популярни в момента, е чисто интуитивно действие – прави се опит да „се хване влака, преди той да е напуснал гарата“. Много често обаче резултатите от подобни действия са разочароващи.

Сама по себе си тази идея е толкова проста, колкото и стратегията „купувай ниско, продавай високо“, но инвеститорите, които гонят подобен подход, обикновено са закъснели да се включат в сектора или в конкретната позиция. Като следствие се стига до купуване високо и продаване ниско, когато инвеститорите се насочат към друг пазарен фаворит.

Най-лошият сценарий е при подобно преследване на доходност с целия портфейл, когато всичко се вложи в позиции, които са се представяли добре в последно време. В такъв случай целият портфейл вече не е актуален, след като пазарът се е насочил към други позиции.

Инвестиране с поглед в миналото

Трудно е да продължиш напред, когато гледаш само назад. Този проблем е свързан с преследването на доходност. Не може просто да се купуват позиции или да се инвестира във фондове, които вчера са се представили добре, трябва да се инвестира в инструменти, които вероятно ще се представят добре утре. Прекалено много инвеститори могат да кажат кое се е представило добре в миналото, без изобщо да могат да обяснят какво ще се случи занапред.

Прекомерна зависимост от класации и рейтинги

Повече от 90 на сто от всички входящи потоци във взаимните фондове в САЩ са насочени към фондове, които имат рейтинг от четири или пет звезди, присъден от Morningstar, макар самата компания да признава, че нейните оценки са по-скоро описват миналото, отколкото предсказват бъдещето.

Няма нищо лошо в това да се участва само във фондове, които имат много звезди, оценки или рейтинг. Жизнено важно е обаче да сме сигурни, че тези фондове прилагат стратегии за диверсификация на портфейла, а не разчитат само на миналите си оценки.

Купуваме и държим дял от фонд вечно

Фондовете се променят, пазарът се променя, хората – също. Това, което е подходящо за покупка на даден етап, по-късно може да се окаже неподходящо. Прекалено много вложители се чувстват като женени за своя фонд, оставяйки на позиция и в добро, и в лошо, в богатство и бедност.

Правилната стратегия е да се замислим дали бихме купили дял от въпросния фонд към днешна дата и ако има промяна на ключови фактори – смяна на мениджър, променени разходи и т.н., не трябва да се колебаем при нужда да продадем дела си.

Неразбиране на стратегията на фонда

Когато инвеститорите са изненадани от незадоволителното представяне на своя фонд, то често става дума за това, че те просто не са разбирали какво прави въпросният фонд.

Като правило твърде много инвеститори не могат да обяснят какво и защо прави техния фонд. Те знаят, че са инвестирали в голям фонд, познават рейтинга и представянето му, но не са запознати изобщо с дейността му.

Ето един пример – портфейлът на даден взаимен фонд се счита за диверсифициран, тъй като в него има повече от 16 различни позиции. Въпреки това обаче той може да е фокусиран върху един-единствен пазарен сектор. Подобно е и участието във фонд, който постига внушителна доходност, но без инвеститорите да знаят защо се случва това.

Позволяване на емоциите да бъдат движеща сила

Трудно е да създадем стратегия и да се придържаме към нея, ако се поддаваме на честа промяна в нагласите и извършване на непрекъснати промени. В хората е заложено да се влияят от последните си емоции и на база тях да се преразглежда поведението. Като следствие от това инвеститорите обикновено отдават твърде много внимание на новините и се влияят от тях.

Така се поражда желание за извличане на печалба от всички събития и инвеститорите се оставят да бъдат водени от алчност и страх и да влагат средствата си емоционално, а не разумно.

Прекомерно фокусиране върху фонда, а не върху портфейла му

Откриването на добри фондове не е чак толкова трудна задача, по трудното е да инвестираме в няколко фонда, изграждайки балансиран и ефективен портфейл. Много инвеститори имат вложения в няколко фонда, макар портфейлът на повечето от тях да е еднакъв.

Повечето хора се насочват към няколко фонда без тяхното балансиране с цел стабилност. Правилен подход е създаването на портфейл от фондове, които се допълват взаимно и създават по-голяма и балансирана инвестиционна картина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още