IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът може да е най-добрата алтернатива за задлъжнялата Калифорния

Дълговата криза в щата се дължи до голяма степен на неефективна политическа система

11:35 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател
Фалитът може да е най-добрата алтернатива за задлъжнялата Калифорния

Американският щат Калифорния, който взет отделно е осмата по големина икономика в света, вече се слави не само като най-големия щат по размер на брутния вътрешен продукт (БВП), но и като най-закъсалия във финансово отношение.

Бюджетната криза вероятно ще доминира и при изборите за нов губернатор, които ще се проведат този ноември. Кандидатът за поста на републиканската партия – бившият председател на Hewlett Packard Карли Фиорина, предложи ново решение на проблема: Калифорния просто да обяви несъстоятелност и да започне начисто, точно както много от гражданите на щата направиха със своите потребителски и ипотечни заеми, предаде DPA.

Управлението на Калифорния се пое през 2003 г. от Арнолд Шварценегер, който победи в предсрочните избори за губернатор с обещанието, че ще поправи икономическото състояние и финансите на щата.

Тогава бюджетният дефицит на Калифорния възлиза на 38 млрд. долара, като за това допринася най-много спукването на балона в технологичния сектор в началото на новото хилядолетие.

Седем години по-късно Арнолд Шварценегер се кани да напусне поста губернатор, а Калифорния продължава да е окована от огромния си дълг и бюджетен дефицит. Финансовите проблеми на щата стигнаха най-ниската си точка през миналата година, когато липсата на средства принуди местното правителство да издава т.нар. разписки за дълг (IOU) на своите доставчици и кредитори.

Калифорния бе толкова близо до изчерпване на паричните си ресурси в средата на миналата година, че намали финансирането за образование и обществени инфраструктурни проекти и накара много от служителите в местната власт да вземат неплатен отпуск, за да спести от разходи за заплати.

Дори и след взетите мерки, щатът трябваше да се пребори с бюджетен дефицит от 26,3 млрд. долара и е изправен пред още 14 млрд. долара дефицит през тази година. С цифри като тези не е учудващо, че Калифорния има най-ниския кредитен рейтинг сред всички американски щати. Това допълнително усложнява положението, защото оскъпява заемите, които са нужни на местната власт.

До голяма степен дълговата криза в Калифорния се дължи на неефективната политическа система в щата, която изисква мнозинство от две трети в парламента, за да се вземе решение за повишаване на данъците или за да се одобри годишния му бюджет.

Една от най-вредните за щата инициативи, наречена Предложение 13, е приета през 1978 година. Тя намалява имуществените данъци с 57% и ограничава тяхното увеличение до най-много 2 процентни пункта на година. Оттогава приходите на щата от имуществени данъци не успяват да догонят темповете на растеж на инфлацията.

Фискалните предизвикателства за Калифорния допълнително се усложняват и от тясната обвързаност между политиците и профсъюзите на служителите в държавния сектор, като Калифорния неслучайно е щатът с най-високи заплати и бонуси за държавните работници.

Кредитният рейтинг на Калифорния бе понижен до Baa1 в средата на юли 2009 г. от рейтинговата агенция Moody's, след като в началото на месеца другата голяма кредитна агенция Fitch намали кредитния рейтинг на облигациите, емитирани от щата, от A- до BBB, което е само с 2 пункта повече от кредитния рейтинг на т.н. „junk”, или високорискови, облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още