IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът потъна до двумесечно дъно спрямо основните си конкуренти

Данните за бизнес активността в американския Среден Запад, добавени към по-слабия от очаквания ръст на БВП повдигат въпроса за допълнителни монетарни стимули

22:13 | 30.04.13 г.
Доларът потъна до двумесечно дъно спрямо основните си конкуренти

Щатският долар потъна до двумесечно дъно спрямо кошница от валути, след като показателят за бизнес активността в американския Среден Запад неочаквано се сви през април до най-ниското си ниво от 2009 г., подхранвайки притесненията за икономиката на страната, съобщи Ройтерс.

Еврото пък си възвръща силата, след като преди това бе поевтиняло заради разочароващите макроикономически данни от еврозоната, които подкрепиха очакванията, че Европейската централна банка ще понижи основния си лихвен процент на предстоящото в четвъртък заседание на управителния съвет.

Доларовият индекс, който измерва стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 големи валути, достигна най-ниското си ниво от края на февруари при 81,598 пункта, поевтинявайки с 0,5%.

Данните за бизнес активността излязоха, след като през миналата седмица бе обявено, че разширяването на брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие също не е оправдало очакванията. „Хората отново се притесняват за американската икономика“, заяви Роналд Симпсън, управляващ директор на отдела за световни валутни анализи в Action Economics в Тампа, американския щат Флорида.

Общата европейска валута поскъпна до 1,3185 долара за евро, изкачвайки двуседмичен връх, след като проби съпротивата от днешния връх в сесията в Лондон от 1,3120 долара за евро. Впоследствие то поевтиня до 1,3151 долара за евро, като запазва печалба от около 2,5% за април, която би била първата за последните 3 месеца.

Доларът поевтиня с 0,3% спрямо японската йена до 97,30 йени за долар, достигайки в определен момент и д 97,01 йени за долар, което е най-слабото му ниво от 16 април. За месеца обаче зелените пари са поскъпнали с 3,5% спрямо японската валута.

Утре Фед започва поредното си двудневно заседание и инвеститорите ще наблюдават внимателно дали бавното възстановяване и забавящата се инфлация биха могли не само да сложат край на приказките за свиване на програмата на централната банка за изкупуване не облигации, но и да я накарат да обяви допълнителни покупки на активи.

„В момента наблюдаваме значителна слабост на долара, като причината за това са основно спекулациите за бъдещата политика на Фед за количествени улеснения“, заяви Улрих Лойхтман, ръководител на отдела за валутни проучвания в германската кредитна институция Commerzbank. „Схващането, че Фед ще намали вливането на ликвидност все повече и повече е се поставя под въпрос заради слабите данни от САЩ“, добави той.

По отношение на заседанието на УС на ЕЦБ повечето икономисти очакват понижаване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта, след като днес стана ясно, че инфлацията в еврозоната е достигнала 3-годишно дъно, а безработицата в региона е нараснала до рекордно високо ниво. В допълнение към притесненията, които предизвикаха тези данни, се оказа, че и продажбите на дребно в Германия са се понижили през март, а испанската икономика се е свила за 7-мо поредно тримесечие през периода януари-март.

Някои анализатори обаче смятат, че макар едно евентуално понижаване на основната лихва да доведе първоначално до поевтиняване на еврото, обявяването на допълнителни мерки за монетарно разхлабване ще бъде оценено като положителен ход и може да осигури известна подкрепа за валутата.

„Ако ЕЦБ прибегне до понижаване до лихвата за рефинансиране в четвъртък и обяви нестандартни мерки за стимулиране на кредитните потоци, може да станем свидетели на ръст при еврото. Но всичко над 1,32 ще доведе до продажба“, заяви Джеръми Стреч, валутен стратег в CIBC World Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още