IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ не поднесе изненади и отново остави основната лихва на 0,5%

Безработицата на острова все още е далеч от прага от 7%, под който банката се е ангажирала да вдигне лихвите

15:00 | 10.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АЦБ не поднесе изненади и отново остави основната лихва на 0,5%

Английската централна банка (АЦБ) не поднесе никакви изненади. Банкерите оставиха основната си лихва от 0,5% без промяна. Обемът на програмата за покупки на активи също остана на ниво от 375 млрд. паунда, предава CNBC.

Фокусът сега ще бъде насочен върху протокола от срещата на Комитета по парична политика, който ще бъде публикуван след две седмици и който трябва да разкрие бъдещите насоки на банката.

Преди време новият гуверньор на АЦБ Марк Карни каза, че банката няма да вдига основния лихвен процент, докато безработицата не слезе до 7%.

Разочароващите данни за индустриалното производство, показващи спад от 1,1% на месечна база, могат да се пренебрегнат на фона на другите добри новини за напредъка на британската икономика през последните месеци. По последна информация в периода май-юли безработицата е на ниво от 7,7%.

Сред критиците на политиката на банката да дава предварително информация за бъдещите си действия е и бившият член на Комитета по парична политика Андрю Сентънс. Той счита, че отлагането на покачването на основната лихва означава, че в един бъдещ момент тя ще трябва да бъде вдигната рязко. Според него това би застрашило сериозно икономиката.

Според други моментът за повишаване на лихвата не е подходящ, защото възстановяването на икономиката не е устойчиво.

АЦБ не е променяла основната лихва от март 2009 г. Обемът на програмата за закупуване на облигации пък е непроменен от юни 2012 г., когато бе 325 млрд. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още