IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Количествени улеснения в Европа ще поставят ЕЦБ пред огромни изпитания

Няма риск банките прехвърлят тежестта от по-високите разходи върху крайните потребители, заяви членът на ЕЦБ Ив Мерш

17:03 | 09.12.13 г.
Количествени улеснения в Европа ще поставят ЕЦБ пред огромни изпитания

Ако Европейската централна банка (ЕЦБ) започне своя собствена програма за покупка на активи, за да съживи икономиката в еврозоната, това най-вероятно ще предостави огромни икономически, правни и политически предизвикателства. Това заяви членът на Изпълнителния съвет на базираната във Франкфурт банка Ив Мерш, цитиран от WBP Online.

Според него централните банки трябва да реализират своите политики по начин, който не залага до голяма степен на стимулите. Той аргументира идеята си с възможността някои от наличните инструменти да имат "нежелани странични ефекти".

В края на миналата седмица ЕЦБ очаквано реши да запази основния си лихвен процент на рекордно ниското равнище от 0,25 на сто. От институцията подчертаха, че продължават да имат пълен набор от мощни инструменти, които могат да използват в случай, че икономиката на еврозоната се нуждае от повече стимули.

По думите на Мерш един от тези инструменти е количественото улеснение, възприето като модел от Федералния резерв на САЩ и Английската централна банка.

Въпреки това членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ припомни, че покупките на суверенни дългови книжа бяха възможни на вторичния пазар в еврозоната, но липсата на централно правителство направи процеса по-труден.

Според Ив Мерш банката също така може да закупи частни активи, но подобно действие ще увеличи рисковата експозиция в баланса ѝ, което може да засегне впоследствие данъкоплатците.

Освен това ЕЦБ може да понижи лихвения процент по овърнайт депозитите до отрицателна стойност, което би означавало, че банките ще трябва да плащат, за да съхраняват средства в нея. Подобна стъпка може да накара банковия сектор да прехвърли излишните си средства в реалната икономика.

Мерш все пак предупреди, че няма риск банките прехвърлят тежестта от по-високите разходи върху крайните потребители.

Третата възможност, споделена от члена на ЕЦБ, е осигуряването на по-дългосрочни заеми. Въпреки това, както посочи той, парите могат да бъдат използвани предимно за закупуване на държавни облигации вместо да навлязат в икономиката.

Повече за банковия сектор в Европа вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още