IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискува ли еврозоната дефлация в японски стил?

Страните от периферията са в сходна на Япония демографска ситуация, но регионът като цяло няма такъв проблем с частния дълг, посочват анализатори

13:09 | 08.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рискува ли еврозоната дефлация в японски стил?

След като инфлацията в еврозоната спадна до най-ниското си ниво от четири години насам, някои анализатори твърдят, че има риск регионът да изпадне в дефлационна спирала в японски стил, пише Кати Холидей за CNBC.

През октомври еврозоната отчете инфлация от 0,7% на годишна база спрямо 1,1% за септември. Потребителската инфлация в Япония през септември бе 1,1% на годишна база, като същинската, която изключва петрола, но включва колебливите цени на храните, бе 0,7%. 

Япония, третата най-голяма икономика в света, е измъчвана от дефлация близо две десетилетия, като едва наскоро инфлацията започна да надига глава след агресивнтие монетарни стимули на централната банка.

Притесненията за понижаваща се инфлация накараха ЕЦБ да понижи с четвърт пункт до 0,25% основната си лихва.
„Политиците в Европа са принудени да действат, защото не искат Старият континент да се превърне в следващата Япония“, коментира Кати Лиен, управляващ директор Валутни стратегии в BK Asset Management. „При спадащата потребителска инфлация и понижението на цените на производител дефлацията се превръща във все по-голям риск за еврозоната.“

Еврозоната показа знаци за възстановяване през тази година, след като отчете 0,3% растеж през второто тримесечие, излизайки от най-дългата си рецесия от 40 години. Според Лиен обаче анемичният растеж, особено в периферията на валутния съюз, превръща дефлацията в сериозен риск.

„След финансовата криза в Япония банките трябваше да преструктурират активите си, свивайки кредита за фирмите, което засегна техните баланси. Компаниите трябваше да съкращават разходи и да се преструктурират“, посочва Мартин Шулц, старши икономист във Fujitsu Research Institute.

"Когато фирмите трябва да съкращават разходи те създават дефлация. Това се случва в Южна Европа и с това трябва да се бори ЕЦБ“, казва той.

Други анализатори правят паралел между настоящите демографски характеристики на еврозоната и тези на Япония при старта на дефлационния й период.

Според Фредерик Нойман, управляващ директор в HSBC, дефлацията в Япония се е отприщила когато населението в работоспособна възраст започва да се свива през 1997 г. Той изтъква, че сега някой страни в Европа се намират в същата позиция.

Икономистът обаче добавя, че има ясни разлики между инфлационните перспективи на Европа и Япония, посочвайки, че проблемите с демографията и задлъжнялостта на Япония са били далеч по-устойчиви.

„Европа като цяло няма такъв голям проблем с частния си дълг като Япония. Сравнения могат да се правят между Япония и някои от периферните страни в еврозоната, но не всички“, казва Нойман.

"Германия, например, както и някои от северните страни в Европа, не страдат от прекомерни нива на частен дълг. Това е ключова разлика с Япония, която през 90-те бе изправена пред сериозния натиск за намаляване на задълженията в частния сектор.“

Икономистът отбелязва още, че дефлационният натиск не е проблем само за Европа и Япония, посочвайки, че инфлацията в САЩ през септември е спаднала до 1,2% на годишна база спрямо 1,5% през август и 2% през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
За съжаление бъдещето на Европа, поне обозримото, е нерадостно. Докато ЕЦБ продължава да обслужва интересите само на Германия , нищо хубаво няма да се случи. Ако изобщо нещо се случва в САЩ и Япония, то е благодарение на изключително агресивното поведение на Централните им банки. В САЩ, разбира се, прекалиха отвсякъде и вече е време да се спре с тая олигофрения. Не и в Европа, обаче. Крайно време е ЕЦБ да наводни пазара с евра и да срине курса за да помогне на растежа и заетостта в Периферията.В момента трябва да се подпомогне износът, а Германия да започне да потребява повече...много повече.Да,инфлацията в Германия ще се повиши, но тя може да издържи за известно време 2, 3, че дори 4 %. И да започнат да инвестират повече в Европа,а не в Китай.А реформите нека си продължават. Никой няма нищо против товаНО шибаното им евро трябва да се върне на справедливи нива до около паритет с долара и точка !!!А ако на Германия това не и харесва - да излиза от еврозоната и да си направи 1ДМ=2$
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още