IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по базовите португалски ДЦК спадна под 4% за първи път от 2010 г.

Текущите разходи за финансиране чрез 10-годишните облигации са значително под средните 5,5%, които страната постига от присъединяването си към еврозоната

12:10 | 28.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доходността по базовите португалски ДЦК спадна под 4% за първи път от 2010 г.

Разходите по кредитирането на Португалия отстъпиха под границата от 4% за първи път в последните четири години, съобщава Financial Times.

Доходността по 10-годишните португалски държавни ценни книжа пофлиртува в последните няколко дни с 4-процентния праг, за да отстъпи с 4 базисни пункта до равнището от 3,987 на сто в петък.

Новината бележи забележителния напредък, който Лисабон постигна от разгара на кризата насам. В най-кризисния момент доходността по португалските облигации достигна 17,4 на сто, а страната трябваше да бъде спасена от Международния валутен фонд и европейските си съседи.

През миналото лято повишеното политическо напрежение в иберийската страна изпрати доходността до 7,5 на сто. Това предизвика засилване на опасенията, че Лисабон ще бъде в състояние да се самофинансира на пазарите и да излезете от спасителната си програма по-късно тази година.

И все пак, инвеститорският глад се възстанови, което подкрепи португалското правителство по пътя му към дълговите пазари. Този ход натисна надолу разходите за кредитиране от началото на годината.

Текущата доходност е значително под средните 5,54 на сто, които Португалия постига от присъединяването си към еврозоната насам. Някои анализатори и инвеститори очакват разходите по заемите да спаднат още с оглед на факта, че текущата доходност продължава да е сред най-високите в света.

Още от европейската икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още