IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датската централна банка прекрати експеримента с отрицателните депозитни лихви

Банката очевидно няма да толерира опитите за тестване на целевия й диапазон за търгуване на местната крона спрямо еврото

12:10 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Датската централна банка прекрати експеримента с отрицателните депозитни лихви

Датската централна банка показа на спекулантите, че няма да толерира опитите за тестване на целевия й диапазон за търгуване на местната крона спрямо еврото, слагайки край на експеримента с отрицателните лихви, който започна през 2012 г., съобщава Bloomberg.

Вчера Nationalbanken е повишила депозитната си лихва от -0,1% до 0,05% (при ЕЦБ тази лихва е 0%). Кредитната лихва на централната банка е останала без промяна на ниво от 0,2%. Банката също така се е намесила на валутния пазар, за да подкрепи курса на кроната.

Курсът на кроната днес е почти незименен, след като вчера поскъпна от 7,4667 до 7,4623 за евро. На 26 март бе отчетено най-ниското ниво от юни 2006 г. – 7,4671 крони за евро. Средният курс за последните пет години пък е 7,4499.

Целевия курс на централната банка е 7,4604 за евро, като официалният толеранс е 2,25% от него (7,2927-7,6283), но на практика банката интервенира, за да поддържа отклоненията в рамките на 1% (7,3858-7,5350).

„Очаквах депозитната лихва да бъде уеднаквена с тази на ЕЦБ. Фиксирането й на по-високо ниво очевидно е опит да се подкрепи местната валута“, коментира Ларс Петер Лилеор, главен анализатор в Nordea Bank AB.

„Това е първа стъпка към нормализация на датската монетарна политика“, посочва Улрик Бие, главен икономист в Nykredit – най-голямата ипотечна банка в страната.

Датската централна банка не провежда регулярни заседания и променя ставките си само в защита на курса на кроната. Тя прибегна до негативни лихви по банковите депозити при нея през юли 2012 г., след като статутът на Дания като убежище по време на европейската дългова криза предизвика внезапен прилив на капитали. Оттогава насам инвеститорите постепенно се завърнаха на основните европейски пазари, намалявайки търсенето за ДЦК с топ ААА рейтинг, а оттук – и на кроната.

Управителят на централната банка Ларс Роде, който пое поста през февруари 2013 г., заяви миналия месец, че слабостта на кроната се дължи на технически причини, породени от разширяващия се спред между лихвите на паричните пазари в Дания и еврозоната, след като банките от валутния блок изплащат извънредните заеми, отпуснати им от ЕЦБ.

„Изглежда Роде желае кроната да се колебае между 7,4660 и 7,4670 спрямо еврото“, смята Йенс Наервиг, стратег в Danske Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още