IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Фед обмисля вдигане на лихвите

Факторите, които създадоха "перфектната буря" тази година, все още не са се разсеяли, смята икономистът

15:41 | 23.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мохамед Ел-Ериан. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мохамед Ел-Ериан. Снимка: Ройтерс

Американският федерален резерв обмисля идеята за вдигане на основните лихви на фона на забавянето на глобалния пазар на облигации, твърди Мохамед Ел-Ериан. 
 
Официални лица „продължават да обсъждат увеличение“, заяви Ел-Ериан, главен икономически съветник на Allianz SE и колумнист в Bloomberg View, в постинг в Twitter, докато още двама водещи централни банкери сигнализираха през уикенда, че увеличението на лихвения процент в САЩ се задава скоро.  
 
Джон Уилямс, президент на Фед в Сан Франциско, заяви в неделя пред Fox News, че икономиката трябва да е достатъчно силна, за да заслужи повишаване на лихвените равнища през 2016 г. Ерик Розенгрен, ръководител на Фед в Бостън, заяви, че САЩ са близо до прага за вдигане, писа в неделя Financial Times. Розенгрен има право да гласува в Комисията през тази година, докато Уилямс няма това право.
 
Ралито, което през последните седмици изпрати глобалната доходност до рекордно ниско равнище, се забави през последните няколко седмици, тъй като инвеститорите се подготвят за намеса от страна на Фед на следващото заседание на 14 и 15 юни. Средната доходност на облигациите в индекса Global Broad Market Index на Bank of America Corp. се покачи до 1,35% на 20 май от най-ниската си стойност от 1,27% на 11 май.

Според Ел-Ериан обаче факторите, които създадоха "перфектната буря" тази година, все още не са се разсеяли, което вещае още волатилност. Икономистът посочва слабостта на глобалната икономика, опасенията за това, доколко ефективна е политиката на централните банки и липсата на т.нар. „търпелив“ дългосрочен капитал. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Ако Фед се опита да увеличи лихвените проценти, ще имаме по-лоша финансова криза от тази, която причиниха през 2008 г., заяви Питър Шиф за CNBC. Те ще говорят така, сякаш ще повишат лихвените проценти, защото не искат да признаят, че това е просто един балон'' - http://***.investor.bg/sasht/337/a/fed-nikoga-niama-da-povishi-otnovo-lihvenite-procenti-tvyrdi-investitor-213934/Марк Фебер го казва от друга гледна точка защото иска да печели от колебанията на пазара - http://***.investor.bg/drugi/338/a/faber-centralnite-banki-postilat-pytia-kym-socializma-213049/хубава идея и защото няма друг изход - В края на краищата те ще купят всички държавни облигации, всички корпоративни облигации и всички акции в обращение. След като имотният пазар тръгне надолу, те ще купят всички жилища, а после правителството ще притежава всичко... с което се връщаме към социализма, към плановата икономика'' - ''те'' сами си го направиха доказаха ,че системата е грешна ,хванаха се в мрежите си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 7 години
Вдигането на лихвите ще причини по-голяма криза от 2008год. защото при държ.дълг ще трябва или повишение на данъците или намаление на разходите за да има повече пари за лихви от бюджета При корпор.дълг вдигането означава повече пари за обслужване което води до инфлация а при частният дълг намаление на покупателната способност и т.н. за капит.пазар е ясно и отделна темаПроф. Исраел Ауман (Нобелов лауреат по икономика за 2005г.) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1763375897273970От сега нататък банкстерите трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството ако смята да си е карат по старому а не намалят заплатите и печалбите си С таван на заплати и печалби се решава голяма част от проблемите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още