IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клеменс Фюст: В момента паричната политика не може да помогне на еврозоната

За икономиста вече има признаци за оттегляне от политиката на евтините пари

18:26 | 05.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клеменс Фюст. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Клеменс Фюст. Снимка: архив Ройтерс

Президентът на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo) Клеменс Фюст смята, че новите опити на Европейската централна банка (ЕЦБ) за съживяване на икономиката в момента са почти неефективни.

„Съвсем ясно е, че паричната политика в момента едва ли може да направи нещо за еврозоната", казва заелият от април позицията президент на Ifo Фюст пред DPA.

По думите му ЕЦБ едва ли ще увеличи програмата си значително. „Има много индикации, че инфлацията се нормализира", казва икономистът, като се позовава и на тенденциите, свързани с цената на петрола.

Преди повече от година сривът на цените на петрола успя да подтисне инфлацията в еврозоната. В момента цените се колебаят, но са над най-ниските си нива и по този начин генерират лек ръст на цените на енергията.

По този начин се намалява и натискът върху централните банкери в еврозоната за насърчаване на икономическата активност в еврозоната с методи на паричната политика.

За Фюст вече има признаци за оттегляне от политиката на евтините пари.

„Ако инфлацията е отново между един и два процента, а икономическият растеж е на ниво от около 1,5%, то програмата за закупуване на обезпечени облигации трябва да бъде преустановена през март 2017 г. Вредните странични ефекти на програмата са все по-големи“, казва той.

В момента ЕЦБ купува всеки месец облигации на стойност няколко милиарда евро, за да запази лихвите ниски и да позволи на компаниите да имат достъп до по-благоприятно финансиране.

Преди няколко седмици икономистът се застъпи за преходен сценарий по отношение на напускането на ЕС от страна на Великобритания. Той настоява за преходен период след официалното излизане от около 10 години, за да може Великобритания да не напусне изведнъж единния пазар и за да има време за сключване на нови споразумения. „Това би бил най-елегантният и единствено възможен начин“, казва той.

По този начин президентът на Ifo се противопостави на досегашната позиция на водещи европейски политици, които настояват, че Лондон може да запази достъпа си до единния пазар само ако страната приеме и принципа за свободно движение на хора.  

Повече за пазарите и глобалните събития може да научите от петата поредна конференция INVESTOR Finance Forum, която се провежда от Investor.BG съвместно с Bloomberg TV Bulgaria на 18 ноември в Интер Експо Център в София. Регистрирайте се сега със специална цена за ранна регистрация до 7 ноември 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Позицията на Президентът на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo) Клеменс Фюст е на ниво Джон Лоу от 1716 г. и не зачита наличие на сгрешена европейска парична система.С такива знания са невъзможни полезни съвети за устойчиво успешно управление на Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Позицията на Президентът на мюнхенския Институт за икономически изследвания (Ifo) Клеменс Фюст е на ниво Джон Лоу от 1716 г. е не зачита наличие на сгрешена европейска парична система.С такива знания са невъзможни полезни съвети за устойчиво успешно управление на Еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още