IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при онлайн пазаруването удря продажбите на дребно във Великобритания

Основна причина за регистрирания спад се посочва засилването на покупките през платформата на Amazon заради Прайм деня от 11 юли

13:45 | 19.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс архив</em></p>

Снимка: Ройтерс архив

Британските продажби на дребно неочаквано се понижават през август, след като онлайн пазаруването отчита спад спрямо предходния месец, съобщава Bloomberg.

Данните сигнализират, че или възможността за твърд Brexit на 31 октомври, или спадът в стойността на паунда през лятото, са нанесли видим удар върху потребителското настроение, което силно подкрепя британския растеж през последните години. 

Месечните обеми на продажбите на дребно спадат с 0,2%, съобщава Националното статистическо бюро. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха кривата на продажбите на дребно да остане плоска през август.

„Няма повод за тревога“, смята икономистът Самюъл Томбс от Pantheon Macroeconomics в бележка към клиентите. „Скромният спад при обемите на продажби на дребно не променя цялостната картина на солиден импулс в разходите на домакинствата“, добавя той.

В четвъртък ръководителят на Next, един от най-големите търговци на дрехи във Великобритания, отчете ръст на печалбата и заяви пред Ройтерс, че разочароващите продажби през последните седмици изглежда се дължат на необичайно топлото време, а не на сътресенията около Brexit.

Категорията „продажби на дребно извън магазини“, съставена предимно от данните за онлайн пазаруването, спада с 3,2%, отчитайки най-големият спад от август 2015 г. Понижението е регистрирано само месец, след като Amazon пусна годишното си намаление в Прайм деня, което спомогна за увеличаване на продажбите със 7,6% през предходния месец.

В сравнение с август 2018 г. продажбите се увеличават с 2.7%, забавяйки се спрямо ръста от 3.4% през юли.

Анкетата на Ройтерс посочи годишен ръст на продажбите от 2,9%.

Но картината е по-малко мрачна от тази, представена от Конфедерацията на британската промишленост, която заяви, че членовете ѝ отчитат най-големия спад от 2008 г. насам в броя на продажбите на дребно през август, тъй като настроенията в сектора са сериозно помрачени.

Много предприятия са по-предпазливи от потребителите, тъй като политическата криза във Великобритания продължава, и се опасяват, че Brexit без сделка може да доведе до значителни смущения при вноса на прясна храна и други стоки.

В същото време Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че ако Великобритания напусне ЕС без сделка, икономиката ѝ вероятно ще се забави с 2% през 2020-2021 г., което връща риска от рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още