IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизмът на Wall Street не се влияе само от развитието в търговията

"Аз съм убеден, че търговията е страничен фактор", заяви Джонатан Голуб, главен стратег за в клон на Credit Suisse в Ню Йорк

15:58 | 26.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Акциите на Wall Street бележат едни от най-високите си стойности напоследък и редица анализатори приписват инвеститорския оптимизъм на относителния напредък в търговските преговори между САЩ и Китай.

S&P 500, Dow Jones Industrial Average и Nasdaq затвориха с рекордни стойности в понеделник,след като китайският таблоид Global Times съобщи, че Пекин и Вашингтон „се приближават“ до постигането на споразумение за търговска сделка от „първа фаза“, посочва Ройтерс.

Но има и други причини, които спомагат за запазване на активността на борсите дори и при отчитането на по-ранни рискове като вероятността за първия неуспешен сезон на отчетите от 2016 г. насам, процедурите около разследването за импийчмънта на Доналд Тръмп по въпросите, свързани с Украйна, и неизвестността около президентските избори през 2020 г. Според някои анализатори перспективата за възстановяване на глобалния икономически растеж и благоприятната парична политика може би играят по-голяма роля от търговския оптимизъм за поддържането на високите нива на акциите в САЩ.

"Аз съм убеден, че търговията е страничен фактор", заяви Джонатан Голуб, главен стратег за в клон на Credit Suisse в Ню Йорк.

Слабите данни за производството доведоха до поевтиняване на американските акции през лятото, но някои показатели предполагат, че секторът е започнал да се възстановява. Индексът на мениджърите по поръчките PMI за промишлеността, изчисляван от IHS Markit, сега отчита повишение спрямо най-ниските си нива през август.

Темпът на промяна във водещия икономически индекс на Conference Board, който се състои от 10 компонента, включително новите поръчки и разрешенията за строеж, също показва подобрение в стойностите си, каза Райън Детрик, старши пазарен стратег в LPL Financial. Други анализатори пък твърдят, че повишението в стойностите на акциите в САЩ отразява нарастващото икономическо доверие.

„Вече е ясно, че нещата не са толкова лоши, колкото някои анализатори се опасяваха“, казва Оливър Пурше, главен пазарен стратег в Bruderman Asset Management в Ню Йорк.

Анализаторите посочват, че политиката на Федералния резерв на САЩ също спомага за поддържане на оптимизма на трейдърите. Политиката на Фед от 2018 г. за повишаване на лихвените проценти доведе до рязкото намаляване на акционерния капитал през миналия декември. Но тази година централната банка намали лихвите си три пъти: през юли, септември и октомври.

Миналия месец Фед също заяви, че ще започне да купува около 60 милиарда долара месечно в държавни облигации. Банката характеризира тези покупки като различни от количествените облекчения, които извършваше, за да поддържа лихвите близо до нула по време и след финансовата криза преди десетилетие.

„Без значение как Фед иска да ги нарече, това са количествени облекчения“, казва Робърт Фиппс, директор в Per Stirling Capital Management в Остин, Тексас.

С рязкото покачване на цените на държавните облигации тази година доходността от дивиденти на S&P 500 изпревари тази на 10-годишните държавни облигации в САЩ. Това направи акциите примамливи за инвеститорите в търсене на постоянен доход.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още