IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските производствени цени се ускоряват най-бързо от 1951 г.

Повишението от 18,4% на годишна база за октомври се дължи предимно на по-скъпата енергия

11:47 | 19.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: James MacDonald/Bloomberg</em></p>

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

Цените на германските производители се покачват с най-бързия темп от 1951 г., главно поради скъпата енергия. Цените на производител на промишлени продукти се покачиха с 18,4% през октомври в сравнение със същия месец на миналата година и по този начин продължават да покоряват рекорд след рекорда, съобщи Федералната статистическа служба Destatis в петък.

Така се оказва, че увеличенията вече са по-високи, отколкото при първата петролна криза през 1974 г. „Това е значително над най-лошите ни опасения", каза експертът от LBBW Йенс-Оливър Никлаш пред Ройтерс. Анкетирани от агенцията икономисти очакваха ръст от „само“ 16,2 процента, след като темпът на увеличение през септември беше 14,2 процента. Освен енергията значително по-скъпи са първичните продукти като дърво и стомана.

 

 

Цените на производител се считат за водещ индикатор за развитието на инфлацията. В статистиката цените се водят „франко фабриката“ - т.е. преди продуктите да бъдат допълнително обработени или да бъдат пуснати в продажба. Може да се използват, за да се получи ранна индикация за развитието на потребителските цени.

На ниво от 4,5 процента инфлацията в момента е по-висока от тази от 1993 г. и според икономисти може да се придвижи до пет процента до края на годината. Инфлацията на ниво потребителски цени е малко вероятно да се забави толкова бързо, колкото Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква в момента, каза анализаторът от LBBW Никлаш. Той предполага, че компаниите ще прехвърлят поне част от произтичащите разходи на крайния потребител. Според него инфлацията ще остане доминираща тема през 2022 г. 

„Основната причина за покачването на цените на производител спрямо октомври 2020 г. е динамиката на цените на енергията“, обясняват статистиците. Тя се повиши средно с 48,2% на годишна база, а спрямо предходния месец – с почти 12%. Ако изключим енергията, общите цени на производител са само с 9,2% над тези от предходната година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
terziеv
преди 2 години
А за "фабричната активност" няма статия. Защо така, не се търпи вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 2 години
нали дрънкаш от 3-4 години как всичко ще се разпадне след месец-два ... :))) ... сега когато мечтата ти има има някакъв напредък , ривеш ... :))) ... що бре мамин сладък ... ?! ... това не е разпад , с инфлационните цени ще се регулира свръх потреблението ... още е далече от разпад , но ти показва какво би било началото на един разпад ... не разбирам що се пенявиш под всеки материал за инфлация ... ?! ... ходи във венецуела да видиш какво е разпад на вериги за доставка и институции ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 2 години
Европейската Централна банка спи нарочно и с нея гражданите на ЕС .В сайта на банката пише ЧЕ НИ ГАРАНТИРА ЦЕНОВА СТАБИЛНОСТ !!Това е нейната основна роля .В момента освен че такава липсва ЕЦБ съсвсем спокойно ни внася инфлация в огромни размери лъжейки ЕС и гражданите му че инфлацията ще бъде преходна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още