IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Square подаде документи за първично публично предлагане

Компанията се радва на добър растеж на приходите, но все още се бори със загубите

10:33 | 15.10.15 г.
Square подаде документи за първично публично предлагане

Компанията за мобилни разплащания Square, която е основана и ръководена от главния изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси, подаде документи за първично публично предлагане (IPO). Това се случва на фона на засилваща се конкуренция в сектора благодарение на гиганти като Apple и PayPal Holdings, пише Bloomberg.

Според документите компанията предлага акции, оценени на 275 млн. долара. 

Въпреки че документите показват, че приходите на Square растат с впечатляващо темпо, продължаващото генериране на загуба ще ограничи размера на парите, които компанията ще успее да привлече в рамките на своeтo IPO, смята Джил Лурия, анализатор на Wedbush Securities в Лос Анджелис.

“Техните нетни приходи са по-добри от очакваното и растат по-бързо от очакваното”, коментира Лурия, която следи компанията от три години. “Загубите, които генерират, са големи и ще им отнеме повече време да разширят мащаба си”.

Приходите на компанията от трансакции миналата година се увеличиха с 63% до 707,8 млн. долара. По-голямата част от разходите ù са свързани с развитието на продукти, с продажбите и маркетинга.

Компанията е известна с услугата си, която превръща мобилните телефони в четци на кредитни карти. Фирмата е създадена през 2009 г., когато съоснователят ѝ Джим Макилви не успява да приеме плащане с кредитна карта за свое произведение на изкуството.

През 2014 г. милиони предимно малки търговци на дребно, използващи устройствата на Square, са извършили плащания с кредитни карти на стойност 23,8 млрд. долара. Това е около 10% от обема на плащанията, обработени от лидера на пазара PayPal през същата година.

Square се стреми да бъде модерна алтернатива на касовия апарат за малките фирми, предлагайки им широка гама от решения, включително обработка на плащанията, маркетинг и други.

Компанията планира да използва набраните средства от IPO-то за общи корпоративни цели и придобивания. Листването ще бъде водено от Goldman Sachs & Co., Morgan Stanley и JPMorgan Chase & Co. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още