IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TELUS International Europe наема 500 души в България през 2016 г.

По-голямата част от тях ще бъдат концентрирани в Пловдив, където компанията се мести в нов офис

14:55 | 16.03.16 г. 4
TELUS International Europe наема 500 души в България през 2016 г.

TELUS International, най-големият работодател в аутсорсинг индустрията в България, ще отвори още 500 работни места у нас до края на 2016 г., както и още 400 в Румъния. Това обяви Ксавие Марсенак, президент на TELUS International Europe, по време на представянето на дългосрочните планове за развитие на компанията.

По-голямата част от новите работни места ще бъдат концентрирани в Пловдив, където TELUS се мести в нов офис. Това е пълният брой служители, които компанията планира да наеме през тази година в Европа. До 2020 г. TELUS International си поставя за цел да има общо 10 хил. служители на Стария континент и 200 млн. евро приходи.

По думите на Марсенак фирмата оперира в офиси общо в пет града в Европа – София, Пловдив, Букурещ, Крайова и има малък екип в Манчестър. Работната площ, с които TELUS разполага на тези места, е 19 хил. кв.м.

Общият брой служители на компанията в България в момента е 2000, като TELUS разполага с два офиса в София, където е съсредоточена по-голямата част от работната ѝ сила у нас, а в Пловдив има около 200 служители. Заедно с Румъния общият брой работещи във фирмата достига 2600. Общо служителите на TELUS по света са 20 хил., една втора от които са концентрирани на Филипините.

„Планираме да влезем в топ 10 на компаниите в Европа“, коментира Марсенак, подчертавайки, че в момента TELUS International не смята да отваря нови офиси в други страни, но с оглед на дългосрочните планове за развитие това ще е логична стъпка напред.

В момента компанията има общо 50 клиента, концентрирани в няколко индустрии – телекомуникации и технологии (предимно компании от САЩ и Канада), онлайн търговия и логистика (предимно европейски и американски фирми), туризъм, финансови услуги (банки и нови финансови компании), гейминг и фармация.

30 на сто от служителите на TELUS в България са чужденци, а една от целите на компанията е да привлича все повече българи. Въпросните 30% работят предимно с редки и по-трудни езици – такива от северните страни и холандски. Има голям брой желаещи да работят с арабски, но фирмата среща значителни трудности в уреждането на документите им, тъй като част от тях са с бежански статут.

Подобно на други представители на аутсорсинг индустрията в страната, TELUS International Europe се сблъсква с необходимостта от преквалификация на кадри, като предлага различни възможности за това вътре в самата форма. На разположение на служителите са над 10 000 курса за самообучение, ускорени езикови курсове за повишаване на нивото, както и програма за придобиване на лидерски умения (т.нар. soft skills).

Резултати

По думите на Ксавие Марсенак TELUS International Europe се радва на изключително добри финансови резултати за 2015 г. В рамките на годината приходите са нараснали със 73 на сто на годишна база до 39,7 млн. евро. Между 2012 и 2015 г. TELUS има 50% ръст на приходите.

Компанията отдава до голяма степен успеха си на своята корпоративна култура, определяйки себе си като „Компанията на щастливите хора“. Социалната политика на TELUS обхваща предоставянето на 40 допълнителни придобивки и възможности за кариерно развитие на служителите, разкри вицепрезидентът Филип Угринов. По думите му 70 на сто от мениджърите в компанията са стартирали от най-ниската позиция, а в момента част от тях управляват големи екипи от стотици хора.

„По отношение на корпоративната култура ние сме готови да се сравняваме с Google и Apple“, коментира Угринов.

Стартовата заплата в TELUS в България е четири пъти по-голяма от минималната работна заплата, а от 2012 г. досега ръстът на стартовата заплата е около 50 на сто, разкри Марсенак.

Аутсорсинг индустрията у нас

По данни на Българската аутсорсинг асоциация в индустрията у нас работят 39 хил. души, като се очаква този брой да се удвои през следващите няколко години, уточни Угринов. Оборотът на индустрията е 1 млрд. евро годишно, а тя генерира 3% от БВП. Средният годишен ръст на бранша пък е 20 на сто. 90 на сто от работещите в сектора са на възраст под 35 години.

За да запази България позицията си в аутсорсинг индустрията, страната трябва да предприеме няколко мерки, коментира Угринов.

„Това е индустрията, която създава средната класа в страна“, категоричен е вицепрезидентът на TELUS International Europe. Според него първото, което трябва да се направи, е да се обърне повече внимание на квалификацията на кадри и навлизането на международните университети в България. По този начин ще се покаже, че се гледа сериозно на нуждите на бизнеса.

Втората стъпка е свързана със задържането на младите хора в България и необходимостта от активна политика в тази посока.

„Трябва да излезем от рамката, която е непродуктивна към този момент“, обясни той. „Можем да вземем пример от Израел. За осем години – между 2008 и 2016 г. тя увеличи населението си почти двойно, благодарение на добри политически решения“.

Третата стъпка предполага създаването на образователни програми с насоченост към индустрията, а четвъртата – ясна държавна политика в областта на инфраструктурата.

„Очакваме с нетърпение концесиите на Летище София и на Летище Пловдив“, обясни Угринов, допълвайки, че е необходимо и подобряване на административните процедури в страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Не звучи адекватно, но това е и аутсорсинга - да си евтин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
TELUS в Канада добре се представят. За България ще събират колкото могат матриал, ама то не остана много качествен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
sultan
преди 8 години
900-1000 лв. чисто с два чужди езика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
iavorsk
преди 8 години
Реклама по телевизията, по интернет, по радиото и пак няма кадри - да не би да е заради ниското заплащане?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още