IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IBM: След пет години смартфоните ще четат мисли, а спамът ще стане полезен

Вижте кои технологии според компанията ще са ежедневие през 2016 г., както и дали са се сбъднали прогнозите й от 2006 г.

11:21 | 27.12.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Според IBM до 5 години биометричните данни ще заменят паролите. <em>Снимка: Flickr,&nbsp;<a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Лиценз: Creative Commons&nbsp;</strong></a></em></p>

Според IBM до 5 години биометричните данни ще заменят паролите. Снимка: Flickr, Лиценз: Creative Commons 

1. Хората сами ще произвеждат нужната им енергия

Разходка, джогинг, колело. При всяко движение ние произвеждаме енергия. Но и топлината, която отделя работещ компютър, или потокът вода през тръбите ще представляват неизползван енергиен източник. Визията на изследователите на IBM е, че до пет години ще успеем да ползваме тази енергия, за да осветяваме дома си например.

А това, че енергията от движението ни наистина може да се ползва, показва проект на двама студенти от Харвард. Те разработиха специална топка за футбол, с която може да се произвежда светлина. 30 минути ритане стигат за три часа светлина на една LED лампа.

В изследователски центрове в Испания и Норвегия и днес кинетичната енергия вече се превръща в използваема.

2. Биометричните данни ще заместят паролите

Електронна поща, социални мрежи, форуми, облачни услуги, електронна търговия, онлайн банкиране. Списъкът с действията, за които имаме нужда от парола, става все по-дълъг. Да се запомнят всички те, не е лесно, а да се ползва една и съща, е доста рисковано. Приложения за смартфони вече позволяват управление на пароли. Изследователите на IBM обаче имат съвсем различна визия за 2016 г. Според тях тогава вече няма да има пароли, а вместо тях биометрични данни ще заместят галените имена и комбинациите с цифри.  При това няма да става дума само за биометрична информация, а за комбинация от различни характеристики като ирис или глас.

3. Четенето на мисли няма да е фикция

И сега смартфоните ни трябва да могат да четат мислите ни, поне според прогнозата от 2006 г. Те трябва да са активни дори и да не ги активираме самите ние.

За 2016 г. обаче разработчиците развиват идеята си. Софтуерът трябва да познава какво мислим. Тогава само мисълта ще е достатъчна, да се обадим на любимата си – телефонът сам ще набира номера й.

На подобна идея се базира изследователският проект на Щефан Хауфе, научен сътрудник в Техническия университет в Берлин. Той и колегите му разработват спирачна система за автомобили, която реагира на мозъчни импулси, пише списанието Technology Review. За да се съкрати времето между разпознаването на опасна ситуация и действителното спиране, те разглеждат какво се случва в мозъка на човек, когато той иска да натисне спирачката. След това свързват спирачката на автомобилен симулатор към този сигнал. И действително – когато човекът искал да натисне спирачките, те вече се задействали. Така спирачният път при скорост от 100 км/ч се скъсява до 3,66 метра, което е приблизителната дължина на един автомобил.

4. Цифровото разделение вече не съществува

Достъпът до информация е от съществено значение за растежа и благоденствието в нашия свят. Въпреки че този достъп е толкова важен, то с него не разполагат всички хора. До 2016 г. обаче разработчиците на IBM смятат, че това ще се промени благодарение на използването на мобилни устройства. Тогава в света ще има 5,6 милиарда такива устройства в употреба. Неспособността за четене и писане няма да е пречка за употребата им – системите, които се управляват с гласови команди, ще се подразбират.

Според експертите Африка може да е пионер в мобилните интернет приложения, пише Elektrischer Reporter (ElRep). И сега там по-важен от DSL-интернета е мобилната връзка. Само 5% от африканците са свързани с мрежата чрез меден кабел. Много по-разпространена била инфраструктурата за данни чрез мобилната мрежа. И сега голяма част от населението там я използва са разплащане. Това пък ще насърчи икономическия просперитет. Земеделците ще са по-малко зависими от прекупвачите, защото сами ще се осведомяват за търсене, предлагане и актуални пазарни цени.

5. Спамът вече няма да е досаден, а важен, тъй като ще е персонализиран

Докато спамът днес автоматично попада в кошчето, разработчиците на IBM му отдават голям потенциал. В своята визия за 2016 г. спамът ще има строго персонализирана форма, която ще се придържа към нашите предпочитания, така че наистина да искаме да задържим рекламните послания. Те обаче ще стигат до нас само ако наистина отговарят на личните ни интереси и предпочитания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
drakkar
преди 12 години
На мен ми звучи страшно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bondinio
преди 12 години
много наивно звучи, направо не е за вярване че източникът е технологична компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още