IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Box – новият напорист борсов кандидат

Наскоро компанията бе оценена на 2,2 милиарда долара

12:21 | 25.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	29-годишният Леви - основателят на компанията.<em> Снимка: Box Inc.</em></p>

29-годишният Леви - основателят на компанията. Снимка: Box Inc.

Интернет компанията Box Inc. иска със своето първично публично предлагане (IPO) да набере свеж капитал до 250 милиона долара и по този начин да получи предимство срещу засилената конкуренция на пазара за онлайн съхранение.

Деветгодишната компания е един от типичните примери за стартиращи компании в Силициевата долина, които се стремят с бързо растящи продажби, но огромни загуби, да пробият на фондовия пазар, пише в свой анализ Wall Street Journal. В забързания бранш Box се опитва да изгради най-големите и най-ефективни центрове за данни и да задържи колкото се може повече клиенти, преди да приемат контра оферти от Google или съперника Dropbox.

Поради високите инвестиции за привличане на клиенти и изграждането на своите услуги Box разшири през последната година своята загуба спрямо предходната година от 112,6 млн. долара до 168,8 милиона долара. Специално за продажби и маркетинг компанията е похарчила със 73 процента повече пари. Но дори и ако тези рекламни разходи от 171,2 млн. долара бъдат оставени настрани, компанията е всичко друго, но не и печеливша.

Постъпленията от бизнеса с плащащи частни и бизнес клиенти, които с Box Inc. качват големи файлове онлайн и след това ги споделят със служители, обаче се удвояват за последната финансова година до 124 млн. долара.

Конкуренцията в бизнеса с онлайн складове се задълбочава в последно време. Технологични гиганти като Google и Microsoft предлагат евтини начини за съхранение, а Dropbox продава повече на корпоративни клиенти. В своята промоционална брошура за инвеститорите Box признава, че бариерите за навлизане на пазара в тази област са ниски и вече редица конкуренти имат по-силни търговски марки и по-големи бюджети за маркетинг.

До края на февруари почти три четвърти от всички фирми, които са направили борсов дебют в САЩ, са били нерентабилни, казва Джей Ритър, експерт в областта на корпоративните финанси от Университета на Флорида. Две-трети от тези дружества са имали годишен оборот от по-малко от 50 млн. долара. И двата показателя са на най-високото ниво от 2000 г. насам, въпреки че доближават цифрите от тази епоха.

През 2005 г. Аарон Леви основава компанията Box Inc., след като негов проект в Университета на Южна Калифорния го навежда на идеята да търси нови решения за съхранение за фирмите. Той напуска колежа и привлича Дилън Смит, приятел от детинство, за съосновател и главен финансов директор. Първоначално компанията, която те създават, се казва Box.net. Тя е и една от първите на пазара, които предлагат на компаниите интернет пространство за съхранение.

Оттогава Box се възползва от факта, че все повече и повече компании съхраняват своите документи онлайн и служителите могат да имат достъп до своите файлове от всички устройства в интернет.

29-годишният Леви се превърна в активен глас за своята компания и цялото "облачно" движение за съхранение. Той се появява на технологични конференции и редовно предизвиква в Twitter големите съперници като Microsoft.

„Движим се към информационна икономика, в която всеки работник ще бъде информационен работник и всеки бизнес, независимо от индустрията, ще бъде информационна дейност", пише Леви в писмото си до инвеститорите. „Нашата роля в Box е да направим този преход възможен за всяка организация в света". 

IPO-то ще постави на изпитание бизнес тактиката на Box. На тест, който звучи така: да се похарчат много пари, за да се генерират нови приходи. Други онлайн софтуерни компании като Salesforce.com или Workday Inc. също използват такъв бизнес модел и редовно докладват за оперативни загуби. Компанията и нейните уверени инвеститори твърдят, че сериозното инвестиране в началото в привличането на клиенти се отплаща, тъй като тези клиенти по-късно започват да плащат абонаментни такси години наред.

Въпреки това вече са налице някои ранни признаци, че инвеститорската толерантност срещу богатите на загуби, но високо оценявани компании, които предлагат облачен софтуер, е ограничена. През миналата седмица Globoforce - компания, която продава софтуер за отдели по човешки ресурси, отмени плановете си за първично публично предлагане. А в началото на седмицата нервни инвеститори започнаха разпродажба на акциите на компании с просторни финансови оценки, включително и множество онлайн софтуерни компании като Workday и Splunk, които наскоро станаха публични.

„Възможно е на пазара да има умора от облака", казва Катлийн Смит, изпълнителен директор на изследователската фирма за IPO-та Renaissance Capital. „Ако тази тенденция продължи, инвеститорите ще станат много по-предпазливи".

В основата бизнес моделът на Box залага на привличането на нови клиенти, които не трябва да плащат нищо, но по-късно трябва да убедят работодателя си за абонамент. От 225 000 организации, които използват услугата, 15 на сто плащат за услугата. От 25-те милиона регистрирани потребители обаче плащат само 7%. С това Box има шанса да даде възможност на милиони хора, които работят в десетките хиляди вече сключили договор компании, за допълнителни ползи, като например по-голяма сигурност.

При планираното сега IPO най-печеливши ще са фондовете за рисков капитал. От основаването преди девет години те са вложили общо повече от 400 млн. долара. Когато наскоро инвеститорите получиха възможност да купуват акции на служителите, компанията бе оценена на 2,2 милиарда долара, става ясно от документите, предоставени на Комисията по ценните книжа и фондовите борси. През май 2012 г. стойността на предприятието бе само около 115 млн. долара.

Компанията за рисков капитал Draper Fisher Jurvetson - един от първите инвеститори - държи 25,5%-ен дял в компанията е най-големият единичен акционер в Box преди IPO-то. Други рискови капиталисти с големи дялове са Venture Partners с 13%, General Atlantic с 8,4%, Scale Venture Partners с 5,6% и Meritech Capital Partners с дял от 5,1%. Самият основател Леви държи дял от 5,1%, а съоснователят Смит разполага с 1,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още