IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата голяма офис идея на Силициевата долина: работа отвсякъде

Компаниите ще трябва да намерят начини да мотивират хората си да създават иновации от дистанция

08:55 | 30.05.20 г. 2
<p>
	Централалата на Facebook.&nbsp;<em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Централалата на Facebook. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

„Това е страхотно, защото изборът на таланти е значително по-голям“, коментира той. „Дори и да запазите заплатите същите, служителите ви ще могат да запазят голяма част от тях, ако могат да работят откъдето искат“, допълва той.

Някои вече се местят. 31-годишната Хайди Касемир, която работи като разработчик за стартъп за онлайн учене, отдавна обмисляла евентуално преместване извън Сан Франциско, а коронавирусът е ускорил плановете ѝ. В средата на април, след близо осем години в района, тя се е договорила с компанията си да получава с 25% по-малка заплата, но да работи дистанционно от Солт Лейк Сити.          

„Не е толкова трудно да го направиш. До голяма степен мога да се видя с по-добро качество на живота, ако живея другаде“, посочва тя.

Запазването на нивото на комуникации и партньорство, които насърчават иновациите и продуктовото развитие, ще бъде предизвикателство, ако повечето служители работят дистанционно.

„Компаниите ще трябва да открият начини да изградят култура от дистанция, което е наистина трудно за постигане“, твърди Джийн Мънстър, дългогодишен технологичен анализатор, който е и управляващ партньор в компанията за рисков капитал Loup Ventures.

Наскоро Twitter провете годишната си хакерска седмица, която обичайно се случва в общи пространства в офисите ѝ.

Когато офисите отново отворят врати, главният директор по човешките ресурси в компанията Дженифър Кристи иска да продължи да привлича виртуално нови служители – такива, които не е задължително да работят в Сан Франциско.

„Смятаме, че е по-добре хората да се обучават в офисите и локациите, в които са в момента“, посочва тя.

Кристи твърди, че компанията сега е много по-отворена да наема хора, „независимо къде са“ и не е задължително да идват в офисите на Twitter, като дори могат да живеят в град, в който компанията няма работно пространство. Все пак тя предполага, че броят на хората, които ще искат да преминат изцяло на работа от вкъщи, ще бъде по-малък от тези, които ще искат да делят времето си между дома и офиса.

„Хората обичат да идват, да си сътрудничат и да работят с колегите си. Това, което видяхме, е, че най-голям е броят на хората, които искат да се възползват от гъвкавостта“, твърди тя, визирайки проучване сред служителите, проведено в последните няколко седмици.

Брент Хайдър, главен директор човешки ресурси в Salesforce, очаква много от работниците на компанията да искат да се върнат в офиса, когато това е възможно. Просто може да не идват всеки ден.

„Хората все още иска да се социализират“, твърди той. „Хората все още искат да решават проблеми заедно“.

Отчасти бъдещето на технологичната работа ще зависи от функцията на ангажираните екипи. Тези, които работят с хардуер например по-трудно ще работят дистанционно. Apple вече започна да вика част от служителите си обратно в кампуса си в Купертино, Калифорния, включително малка част от хардуерните инженери и някои индустриални дизайнери, твърдят хора, близки до компанията.

Джейсън Оуен-Смит, професор по социология в Университета на Мичиган, който е проучвал динамиките във високотехнологичните индустрии, твърди, че изследванията показват, че има негативи от това, че служителите не са заедно, защото близкият контакт води до генерирането на нови идеи. „Бих очаквал започването на нови неща да е по-трудно“, посочва той.

Facebook ще се опита да предложи на служителите си гъвкавост, докато запазва вида на иновациите, както когато хората са заедно, твърди Брин Харингтън, вицепрезидент операции и разрастване на хората в компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
1 година и после пак ще има нова тенденция, всички в офисите, че нещо спря работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Най-после! Добре че вируса им показа очевидното, че сами не се досетиха толкова години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още