IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В условия на пандемия азиатският сектор за електроника преживява бум

Износът на чипове се оказа ключов в момент, в който светът преживява икономически спад

10:43 | 15.06.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

И все пак това помага на най-технологично ориентираните икономики, които имат сравнителен успех в овладяването на вируса. Тайван отчете само седем смъртни случая от Covid-19, а Южна Корея успя да изравни кривата рано, докато смъртността от новия коронавирус в Сингапур е една от най-ниските. Тов подкрепя усилията за рестартиране на технологичните двигатели и да се привлекат потребителите, свикнали с нови начини на правене на бизнес.

„Наблюдаваме все повече страни, които обещават икономически реформи и има все по-голяма спешност за силен технологичен тласък, който да поведе икономическото възстановяване“, твърди Джао Дефа, икономист в Continuum Economics в Сингапур. „Като се има предвид, че Южна Корея и Тайван са основните производители на чипове в света, те ще бъдат бенефициенти“.

Част от бумът е свързан конкретно със здравната криза, заради необходимостта от здравно оборудване и видео конферентни разговори, както и от други технологии, тъй като все повече хора се наложи да работят и учат от домовете си.

Китайският износ на медицинско оборудване и доставките на високотехнологична електроника записаха силни ръстове както през април, така и през май, докато фармацевтичните доставки на Сингапур се повишиха с цели 174% през април спрямо година по-рано.

Потребителското търсене обаче все още изостава. Южнокорейските продажби на компютърни продукти са скочили с 83% през май – осми пореден месец на повишение, но продажбите на смартфони са се сринали с 22%, а тези на друга потребителска електроника – с 37%. В глобален мащаб продажбите на смартфони се очаква да спаднат с 11,9% тази година. Това ще е най-големият годишен срив в историята, сочат данни на IDC.

Въпреки че 5G и изкуственият интелект ще създадат търсене за тайванския износ, препятствията, свързани с Covid-19 и с търговската война между Вашингтон и Пекин могат да попречат на този напредък, заяви на 8 юни Беатрис Цай, генерален директор на статистическото звено в Министерството на финансите на Тайван.

И все пак анализатори от Citigroup виждат риск от напрежението между САЩ и Китай, което може да натежи върху търсенето на чипове. Китай трупа запаси от чипове, което отчасти имаше за цел да изпревари американската забрана за Huawei, която влиза в сила по-късно тази година.

Поръчките за китайския износ бяха засегнати от блокадите в САЩ и ключови европейски пазари, твърди Раджив Бисвас, икономист от IHS Markit. Възстановяването на тези икономики през втората половина на годината, както и коледните поръчки, биха могли да доведат до възстановяване на технологичния износ, допълва той.

Правителствата се опитват да останат фокусирани в дългосрочен план, опитвайки се да извлекат ползи от устойчивостта на технологичния сектор от пандемията, като предлагат специална помощ на компаниите за електроника и нови технологии. През май Сингапур обеща 360 млн. долара в помощ на бизнеса в дигиталната трансформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
Да, но имат 120 дена гратисен период, така че ще го усетят чак есента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 3 години
Същност ТСМЦ спряха да приемат нови поръчки от Хуауей, за да не ги санкционира САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още