IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До какво може да доведе наливането на милиарди държавни пари в заводи за чипове?

Настоящата криза може да предизвика съществени промени в индустрията за полупроводници

18:12 | 28.03.21 г. 24
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Правителства по целия свят субсидират изграждането на заводи за полупроводници, след като дефицитът на чипове затруднява автомобилната индустрия и тази за електроника и подчертава силната зависимост на света от Тайван за тези ключови доставки, пише Ройтерс в анализ.

Но извън консенсуса, че трябва да се направи нещо, за да се диверсифицират доставките, възникват разделения относно стратегията, както и опасенията, че правителствата, които харчат свободно, могат да стимулират прекомерното изграждане на заводи в една индустрия, която в исторически план е била силно циклична.

Правителствата в Съединените щати, Европейския съюз и Япония обмислят да похарчат десетки милиарди долари за модерни фабрики за чипове, тъй като нараства безпокойството, че повече от две трети от най-развитите компютърни чипове се правят в Тайван. По-рано тази седмица висш американски военен командир каза на американските сенатори, че китайското овладяване на острова е най-важното притеснение на военните в Тихия океан.

Китай също предлага безброй субсидии на индустрията за чипове, тъй като се опитва да намали зависимостта си от западните технологии. Страната включително създаде инвестиционен фонд за 29 млрд. долара през 2019 г., което подхранва аргументите, че западните правителства трябва да действат.

Необходимостта от заводи за чипове извън Азия помогна на Taiwan Semiconductor Manufacturing и Samsung Electronics – единствените двама подизпълнители на поръчки за чипове, способни на направят най-модерните полупроводници – да изготвят планове за нови фабрики в САЩ и да се борят за субсидии там в размер на 30 млрд. долара и повече.

Intel, другият играч от „Голямата тройка“, който също прави модерни чипове, направи изненадващ завой, разкривайки, че планира да отвори вратите на заводите си за външни клиенти и да изгради нова фабрика в Европа, в допълнение на двете нови в Съединените щати.

Резултатът от всичко това може да бъде подкрепено от правителствата преструктуриране на индустрията за чипове след десетилетия, в които американски и европейски фирми възлагаха производството си на Тайван и Южна Корея в името на ефективността и достигането на евтини компютърни чипове до милиарди хора.

Напрежение и усложнения

В Япония Canon, Tokyo Electron и Screen Semiconductor Electron ще се присъединят към финансирана от правителството програма за 42 млрд. йени (385 млн. долара), която ще работи с фирми като TSMC за разработката на модерни 2-нанометрови чипове. Япония иска да се увери, че може да прави развити полупроводници в бъдеще и целта ѝ е да изгради тестова линия в близост до Токио с помощта на TSMC.

Дори Индия, която разполага с малка производствена инфраструктура, се надява да подсили позициите си като център за дизайн за глобалните фирми за чипове и да привлече заводи с нови програми за субсидии.

Междувременно властите в Съединените щати се подготвят да одобрят още 30 млрд. долара или повече за инвестиции в чипове през финансирането на Пентагона и чрез съвкупност от нови мерки, подкрепяни от лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър.

Местните власти, както и компаниите, вече се борят за наградата. Миналата седмица Intel показа ангажимента си към Аризона, която има щедра програма за данъчни облекчения, както и утвърдена екосистема за производство на чипове, а анализаторите очакват тя да бъде голям получател на федералните средства.

Последна актуализация: 08:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
: ))) в новото "нормално" ваксинирането ше е като миенето на зъбите ... игли отвсякъде , коя с чипове , коя без ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
... до завод за кабели и жици ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
abdul
преди 3 години
До "задължително" "ваксиниране"?опс.. май беше обратното..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още