IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индикативният бюджет на програмата за регионално развитие няма да падне под 1,3 млрд. евро

Евентуални допълнителни средства за програмата ще зависят от приоритетите на правителството

17:07 | 30.01.14 г.
Индикативният бюджет на програмата за регионално развитие няма да падне под 1,3 млрд. евро

Индикативният бюджет на оперативната програма “Региони в растеж” (2014 – 2020 г.) няма да падне под 1,3 млрд. евро. Това каза по време на блиц контрол в парламентарната комисия по регионална политика министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова.

Въпросът за индикативния бюджет на програмата възникна заради изказването на вицепремиера Зинаида Златанова от вчера, че правителството не е взело окончателно решение как ще бъдат разпределени средствата по оперативните програми. Отделно стана ясно, че в групата на големите градове се включва и Видин, за да може Северозападният регион – най-бедният в Европейския съюз (ЕС) и чийто регионален център е Видин, да се възползва от повече европейски средства.

Терзиева поясни, че промяна в индикативния бюджет на програмата “Региони в растеж” не е обсъждана на заседание на Министерски съвет. Към момента Индикативният бюджет е над 1,35 млрд. евро, а евентуално прехвърляне на допълнителни средства ще зависи от изчисленията и приоритетите на правителството.

По думите на регионалния министър още е рано да се каже какъв ще е окончателният бюджет на програмата, но той няма да падне под 1,3 млрд. евро.

Няма промяна и във вътрешното разпределение на средствата за регионално развитие до 2020 г., подчерта Десислава Терзиева. Тя допълни, че Видин е включен в групата на големите градове на базата на Националната концепция за пространствено развитие. В нея Велико Търново, Благоевград и Видин са определени като градове от трето ниво с тенденция към второ.

Впоследствие Велико Търново и Благоевград са станали градове от второ ниво, но не и Видин. Според Терзиева няма основание градът да отпадне от тази група, въпреки че според Лиляна Павлова той не отговаря на нито един критерий и включването му в групата е политическо решение.

Прехвърлянето на Видин в групата на големите градове е свързано с изискването на Европейската комисия европейските средства за регионално развитие да се концентрират в малко на брой населени места, които имат капацитет да генерират икономически растеж и заетост. България обаче настоява достъп до финансиране да имат 67 града.

Концепцията за пространствено развитие е средносрочният стратегически документ, който заедно с Националната стратегия за регионално развитие е основен инструмент за интегрираното планиране на развитие на регионите, включително и разпределението на европейските средства.

За да получи Северозападният регион повече средства, трябва да се подготви отделна стратегия с план за действие и да се разпишат проектите, които ще се реализират, както и необходимият финансов ресурс. Към момента такава стратегия не е подготвена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още