IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите практики и научените уроци от ОП "Регионално развитие"

Новата програма "Региони в растеж" все още се дискутира в Брюксел

12:17 | 28.01.14 г.
Лошите практики и научените уроци от ОП "Регионално развитие"

Как общините се справят с усвояването на европейски средства по ОП "Регионално развитие" (2007 -2013) беше обект на дискусия, организирана от Областния информационен център на София.

По време на срещата бяха представени част от лошите практики. Сред тях е липсата на интегрирани междуобщински проекти през изминалия програмен период. Това е довело до конкуренция между общините, вместо те да създадат съвместен проект и така да бъде подпомогнато развитието и в двете общини. 

Пример за това е проектът "Долината на тракийските царе", отбеляза Димитрина Николова, експерт в Министерството на регионалното развитие. Оказва се, че част от проектите, дори и на големи общини, са били отхвърлени по несъществени причини като например неспазване на сроковете за подаване на документацията, в някои случаи - с няколко минути.

"Този проблем беше преодолян с въвеждането на електронно кандидатстване" обясни експертът. Тя посочи, че електронното кандидатстване не само ще се запази през новия програмен период, но и ще бъде един от основните начини за кандидатстване. "Част от документите може да се подават на хартиен вариант, но водещо ще бъде електронното кандидатстване", коментира още Николова. Тя препоръча през новия програмен период да не се разпиляват усилията с непрекъснато променяне на приоритетите. Така се забавя усвояването и на средствата, допълни тя.

Новият вариант ОП "Региони в растеж" е на етап втори кръг на съгласуване в Брюксел, стана ясно още по време на дискусията. Тази версия беше изпратена през октомври 2013 година, като от Брюксел са предложили корекции, които вече са нанесени, и в момента тече ново съгласуване. Програмата беше представена от експерта в Министерството на регионалното развитие Димчо Димов.

Той коментира, че сред основните приоритети си остава пътната инфраструктура. Този период обаче ще бъде посветен на пътната мрежа от втори и трети клас, извън TEN-T мрежата, но осигуряващи връзка между градовете, определени като приоритетни.

Финансиране ще получат проекти за подобряване училищната, културната и здравната инфраструктура както и градският транспорт и развитието на регионалния туризъм.

При социалната инфраструктура ще може да се получи и до 100% безвъзмездна помощ по програмата, но при подпомагане на проекти от регионалния туризъм безвъзмездната помощ ще бъде до 50%, защото тук може да има възвращаемост на средствата, допълни експертът.

Основният подход при изготвянето на проекти по програмата обаче ще бъде на базата на изготвените интегрирани планове за развитие на градската среда, посочи Димов. По тази ос ще има мерки за подобряването на енергийната ефективност за административни и жилищни сгради. Към градското развитие са насочени 62% от средствата по оперативната програма.

Новост в програмата е и финансиране на религиозни институции. "Всички тези мерки и приоритети обаче на този етап са индикативни, докато не получат одобрението на Европейската комисия", припомни още Димов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още