IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Покритието на валутния борд е 171,86% към края на март

През месеца с 4,67 млрд. лв. растат задълженията към правителството основно заради емисиите на държавен дълг, постъпленията от които отиват във фискалния резерв

13:08 | 05.04.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Покритието на валутния борд възлиза на 171,86% към края на първото тримесечие на 2016 г. Това показват изчисленията на Investor.bg на база месечния баланс на управление „Емисионно“ на Българска народна банка (БНБ).

Съотношението се изчислява, като се вземат предвид стойностите на международните валутни резерви на централната банка и на паричната база.

Информация за международните валутни резерви дава сумата на активите на управление „Емисионно“ на БНБ, което отговаря за поддържането на валутния борд.

Статиите, които попадат в активната страна на баланса, са парични средства и предоставени депозити в чужда валута, монетарното злато и други инструменти в монетарно злато, както и инвестициите на БНБ в ценни книжа.

От своя страна паричната база, намираща се в пасива на управление „Емисионно“, представлява всички банкноти и монети в обращение, емитирани от БНБ, както и резервите на търговските банки при централната банка.

Към пасивите се причисляват още депозитите на правителството и други държавни институции и депозитът на управление „Банково“, с което фактически се изравнява сумата на актива, съгласно устройството на валутния борд.

Така към 31 март 2016 г. международните валутни резерви покриват точно 171,86% от паричната база.

Както знаем, една от функциите на валутния борд е да поддържа поне 100-процентово покритие на паричната база с международни резерви. Тези 171,86% означават, че покритието е значително над изискуемия минимум.

Месечен баланс на управление „Емисионно“ към 31 март 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 22:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 5
sdar
преди 8 години
ИНтересно написано, но нещо не мога да вникна във същността на показателите написани по този начин. Реално, какво се вижда?Имаме 12млрд.лв. М0, т.е. пари в брой. От там нататък другите парични агрегати нещо не ги виждам, като например общата сума на депозитите по банките, които по спомен са някъде около 50млрд.лв.От другата страна имаме чужда валута за 11,2млрд.лв + злато за още 2,7млрд.лв. + някакви ЦК-та за 27,7млрд.лв. Сухото е за 14млрд.лв, ЦК-тата си имат някакъв матуритет най-вероятно.Не мога да преценя каква е стабилността, но се чудя ако след някоя и друга година лихвите се вдигнат и започнем да връщаме външните заеми които се трупат сега, с каква валута ще ги връщаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още