IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоките ни са конкурентни заради ниски цени, но трябват иновации, според Световната банка

В дългосрочен план цената на труда в България и на енергоносителите ще расте, прогнозират експерти

16:16 | 14.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Стоките ни са конкурентни заради ниски цени, но трябват иновации, според Световната банка

Едни от основните фактори, на които България дължи конкурентоспособността си при износа на стоки, са все още ниските в рамките на ЕС цена на труда и на енергията. Това коментира представителят на Световната банка (СБ) за България Владимир Михайловски, представяйки някои основни изводи от мащабно проучване на банката.

В изследване на конкурентоспособността между 142 държави в света, България заема средното 74-то място, посочи той. В дадената класация страната ни с малко изпреварва Румъния, но е много след Турция. 

Михайловски отбеляза, че страната ни дължи конкурентоспособността си главно на промишлени отрасли, които традиционно от десетилетия са добре развити у нас и в които заплащането е ниско с сравнение с други европейски страни. А това, съчетано с под средните за ЕС цени на енергията, прави стоките ни сравнително конкурентоспособни на външните пазари.

Обаче в дългосрочен план както цената на труда в България, така и на енергоносителите ще расте, затова страната ни трябва да търси други конкурентни предимства – и най-вече в областта на развитие и внедряване на иновативни сектори и производства, подчерта представителят на Световната банка. По думите му иновациите и развитието на науката и високите технологии са основните сектори, които биха осигурили стабилен и устойчив икономически растеж.

Според изследването на СБ, немалко български малки и средни фирми, за да са конкурентни, вече прилагат иновативни технологии и такива, повишаващи енергийната им ефективност. С преки разработки на иновативни технологии обаче се наемат малко фирми.

Михайловски даде и пример, че за периода 2001-2009 г. средният ръст на иновативните разработки, включително издаване на патенти за нови разработки у нас е 8%, докато за Румъния този показател е 29%, а за Турция – 18%.

Вместо да наваксваме, през последните години у нас се отделя само 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) за инвестиции в наука и научни разработки, докато за ЕС този показател е 1,8%. Сегашното правителство е заложило дългосрочно този дял да достигне 1,5% от БВП до 2020 г.

От СБ в същото време смятат за положително, че банките в България не са се поддали на тенденцията за „внедряване на нови продукти без добавена стойност“ - като в САЩ преди финансовата криза - което ги е предпазило от сътресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ами така е, когато държавата не прилага натиск за повишаване цената на труда! Има много начини да се принуди работодателя да си плаща! Оставен така, "бизнеса" никога няма да си развали рахатлъка, да получава почти безплатно блага от труда на работниците и служителите си! Каква би му била мотивацията от иновации!!? Аз не виждам такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още