IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министърът срещу пазара – рунд пореден

Мирослав Найденов очеизвадно не разбира каква е ролята му на пазара и продължава с антипазарните си действия

12:46 | 06.08.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Мирослав Найденов в любимата си поза - да размахва пръст срещу вериги и&nbsp; спекуланти.<em> Снимка: БТА</em></p>

Мирослав Найденов в любимата си поза - да размахва пръст срещу вериги и  спекуланти. Снимка: БТА

Колко точно държава? Дебатът продължава. След мнението на Императора ви представяме позицията на коментатора във форума на Investor.bg 1914. Тя засяга изключително актуална тема - намесата, която министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов направи на пазара на хранителни стоки.

Очакваме и вашите позиции на info@investor.bg!

Ролята на държавата отново е поставена под въпрос – и както се случва не за първи път по време на мандата на ГЕРБ – отново от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

В края на миналата седмица Найденов заби поредния звучен шамар на пазара и свободната конкуренция. Проблясъкът този път е двоен – едната закана е, че ДАНС ще разследва търговците, за да открие как се формира цената на хляба от нивата до рафтовете в магазина. От друга страна министърът обяви, че с три от големите хранителни вериги е постигната договореност за поставяне на таван на цените на десет основни хранителни продукта.

Дотук добре – министърът хвърля прах и убеждава електората в безкористните си ангелски намерения и дяволските помисли на търговците и производителите да се възползват от ръста на котировките на световните борси и да ударят потребителя със спекулативно надути цени на храните.

Това ли обаче е ролята на държава, претендираща да има свободен пазар, и на правителство, числящо се към семейството на десните партии в Европа – Европейската народна партия?

ДАНС и спекулантите

Призивът на Найденов за разследване на спекулантите е част от неговата любимата нишка, по която правителството трупа одобрението на най-бедните в напечени моменти. Земеделският министър е безспорно най-последователният в кабинета на ГЕРБ – той бори спекулантите с повод и без повод, защото в очите му те са онези, заради които народът обеднява.

По Никулден – шараните, по Великден – яйцата, за Гергьовден – агнетата. Когато поскъпват суровините, когато поскъпват горивата – министърът винаги е там, за да защити потребителите.

Сега ДАНС тръгва по петите на житото, за да се види къде се надуват цените. Защото всички други проблеми на националната сигурност са решени и пазарът е основният ни проблем.

Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 11 години
Ами то по цял сват субсидиарт земеделието. Излиза че държави с малки субсидии като наща не са конкурентни на по-големите, щото стойността на продукцията излиза по-скъпа. Аз лично винаги съм се чудел защо се субсидира едно основно производство като земеделието, след като ако то го няма, ще се мре от глад. А реалността показва, че едва ли не е икономически неизгодно да си земеделски производител ако не ти се отпускат субсидии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Съвсем отделен е въпросът че има "социални" стоки които не би следвало да се регулират от пазара , ако става въпрос за една бедна социална държава.И който се занимава с тези "социални" стоки би следвало да знае предварително , че няма да спечели от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
eldred
преди 11 години
Миро Спекулата си е доказан и*иот. На какъвто пост е бил все ярка следа е оставил, било то вноса на говеждо старо колкото самия него, било като най-некадърния шеф на Екоравновесие, било като борец срещу спеколанти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Mesoiadess
преди 11 години
Министърът е прав - докато има намеса на държавата под форма на стимули и субсидии за земеделие , държавата има право да се намесва в ценовата политика. Когато пазара е свободен от стимули - тогава би следвало и да няма ограничения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
optional
преди 11 години
най-най-омразният ми министър. провал след провал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още