IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Христосков: Формулата за намаляване на лихви и данъци вече не е решение

Проучвания показват, че страните с по-високи данъци са преминали по-леко през кризата, коментира бившият управител на НОИ

11:23 | 21.06.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
Йордан Христосков: Формулата за намаляване на лихви и данъци вече не е решение

Пазарната риторика, че чрез облекчаване на бизнеса, намаляване на лихви и данъци, ще се съживи икономиката, вече е в миналото, коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият управител на НОИ Йордан Христосков. Той поясни, че само икономическите мерки не са достатъчни. Христосков допълни още, че намаляването на административната тежест върху бизнеса е от т.нар. „меки мерки“.

„Държавата трябва да има много ясна визия какви компании ще привлича. Производството също трябва да е съобразено с квалификацията на кадрите или да бъдат обучени такива за фирмите на пазара“, обясни Христосков.

Според данните от редица проучвания намаляването на данъците и осигурителните вноски не е довело до изсветляване на икономиката, коментира още бившият управител на НОИ.

“Сивата икономиката у нас остава на същото ниво - около 30%“, допълни Христосков.

Нещо повече, „страните с по-високи данъчни ставки са преминали по-леко през кризата. В страни като Швеция и Норвегия, където имаме едни от най-високите данъци в Европа, безработицата е под 10%, рискът от бедност също е под средния за региона и хората са по-защитени“, обясни Христосков.

По неговите думи около 100 милиона лева ще струва изпълнението на реформите в социалната и здравната сфери. За целта обаче е необходима политическа воля в тази посока. Бившият управител на НОИ подчерта, че промените са необходими, от една страна за облекчаване на администрацията, и от друга- за спиране на източването на средствата.

„Между 5 и 10% от разходите за социално и здравно осигуряване се отклоняват всяка година чрез различни схеми. Това е около 1 милиард лева на година“, обясни Христосков.

Според него обявените преди дни социални мерки на кабинета за увеличаване на минималната заплата, на обезщетението за отглеждане на дете и други не са реформa, а просто компенсация към хората с оглед на предизборните обещания на БСП и протестите в момента.

Пари за тях ще се намерят чрез икономии в различни министерства например, обясни Христосков. По неговите думи е нормално да бъдат предприети подобни стъпки, като се има предвид, че през последните „четири години социалните мерки бяха замразени“.

При най-лошото развитие на обстоятелствата и продължителна политическа криза, която да се отрази върху производството, туризма и други сектори, дефицитът може да достигне до 3% и дори повече, коментира бившият управител на НОИ. Той допълни, че в много краен случай може да бъде потърсен вътрешен кредит- чрез емитиране на облигации.

Въпреки изоставането по линия на приходната част, Христосков подчерта, че е оптимист за изпълнението на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Що се отнася до сивата икономика, много хубаво да е по-малко, но това трябва да върви в комплект с изсветляване и на държавата. Сивата икономика е просто отговор и реакция на граждание спрямо сивата, непрозрачна, прахосническа и шуробадженашка държава. Когато държавата стане напълно прозрачна, когато всичките й харчове и действия са качени в интернет и достъпни за всеки, едва тогава ще може да иска пълна прозрачност и от гражданите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"Според редица проучвания намаляването на данъците и осигурителните вноски не е довело до изсветляване на икономиката"--------------Само държавен чиновник-талибан или крайно предубеден човек може да твърди подобно нещо. Първо, осигурителните вноски са намалени несъществено, а осигурителните прагове се качват постоянно. Второ, в България има само два-три ниски данъка, всички останали са си почти като в западна Европа. Като данъка за физическите лица, когато е по трудово правоотношение, се плаща в комплект с масата осигуровки, така че хората там намаление не са усетили (а това са повечето работещи). Краен извод - данъците нито са ниски, нито са намалявани съществено, че да се усети някакво изсветляване. А там, където имаше реално намаление (където не се плаща в комплект с масата осигуровки ИМАШЕ изсветляване).По-точни сметки за "ниските" данъци у нас (реално около 50%):http://represia.blog.bg/politika/2012/03/08/.916633
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
Tony
преди 10 години
"Проучвания показват, че страните с по-високи данъци са преминали по-леко през кризата, коментира бившият управител на НОИ" - глупости на търкалета!!!Правителствата в Страните с по-високи данъци са преминали по-леко - ДА, но не и хората!Само си представете, че имахме високи данъци - щяхме да дадем повече пари на държавата и тогава ПАК всичките пари, ПАК ще отидат в мафията!!!Така че, нека да има ниски данъци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Аз ще продължа да настоявам, че високи данъци в тази държава НЕ трябва да се плащат. Данъкоплатците са инвеститори. Те инвестират в продънена каца, а когато имат нужда да се възползват от инвестицията се оказва "а ти кой беше?". Положението е "Сестра, скалпел!" трябва да се реже и реформира из основи, защото сега и данъците да станат 90% пак няма да стигнат. Този господин го слушах, 50 мил не били нищо за нашия бюджет, 50 тук 50 там... Това само потвърждава тезата ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
forum_rookie
преди 10 години
data, напълно съм съгласен с "докато има непрозрачни назначения и нагласени конкурси от страна на държавната администрация няма как да искат увеличаване на данъците". За мен small tax - талибаните са защитаващите философията "small tax" по принцип. Тези, според които "с всяко левче данък или осигурителна вноска държавата къса парче живо месо от мен".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
slavkovrr
преди 10 години
Още в началото като прочетох какви глупости е казал господина- спрях да чета! Как може да срабняваш България с Норвегия и Швеция, в каквото и да е отношение! Да говориш за бизнес, като никога не си правил такъв , е странно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 10 години
small tax - талибаните казват че докато има непрозрачни назначения и нагласени конкурси от страна на държавната администрация няма как да искат увеличаване на данъците . Когато станат честни и прозрачни - тогава и бизнеса ще плаща по високи данъци . До тогава - среден пръст .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
индианеца
преди 10 години
От държавния разпределител се очаква да твърди, че данъците и осигуровките трябва да се повишат. Това е в интерес на организацията, която представлява, както и за кариератта му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
forum_rookie
преди 10 години
"Проучвания показват, че страните с по-високи данъци са преминали по-леко през кризата, коментира бившият управител на НОИ". Да заповядят small tax - талибаните. Да се поизявяват малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още