IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните реформи - отъпкан път към растежа

Осъществяването на структурните и институционални реформи може да допринесе поне с 1 процентен пункт към БВП годишно

13:15 | 18.10.13 г. 9
Институционалните реформи - отъпкан път към растежа

Институционалните реформи са най-важни за тласъка на икономическия растеж на Балканите. Това коментира Питър Санфи, икономист от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) по време на конференция за икономиката и развитието на балканските страни, организирана от Economist.

Санфи посочи, че перспективите пред растежа в региона в краткосрочен план са влошени и всяка страна трябва да идентифицира специфичните фактори, които го блокират. Според изчисления на ЕБВР осъществяването на структурните и институционални реформи може да допринесе поне с 1 процентен пункт към брутния вътрешен продукт (БВП) годишно.

Питър Санфи изтъкна, че България и Румъния са в по-добри фискални позиции в сравнение с останалите държави от региона, но имат да извървят дълъг път към растежа, който трябва да мине през реформи, които да изградят стабилна бизнес среда.

Друг важен момент за икономическия растеж е политическата стабилност, подчерта Санфи.

Макс Уотсън, икономист от St Anthony’s College при University of Oxford, също подчерта, че през следващото десетилетие страните на Балканите трябва се фокусират не толкова върху макрополитиките, колкото върху структурните политики. Той препоръча да се изгради стабилна, предвидима и позитивна бизнес среда чрез подобряване на прозрачността при данъчното облагане, борба с корупцията, развитие на инфраструктурата, диверсификация на финансовите системи, административна реформа, подобряване уменията на работната сила и други важни реформи.

Уотсън посочи, че се очаква възстановяване на европейската икономика и постепенно нормализиране на паричната политика, както и отслабване на ограниченията пред кредитирането и „отпушване” на финансирането за малкия и средния бизнес.

Той обаче предупреди, че на Балканите кредитирането все още е ограничено, а страните с валути, които не са „закрепени” към еврото, се изправят пред някои рискове. Според него в региона ще трябва да се засили влиянието на националните спестявания като основен източник за инвестиции.

Той припомни, че очакванията на Международния валутен фонд (МВФ) са до 2015 г. средният растеж за региона да остане слаб – малко под 3%, а някои страни ще продължат да страдат от слаб икономически растеж и до 2018 г.

Като друг проблем на балканските държави, който възпира растежа, Волфганг Фенглер от Световната банка очерта влошената демографска картина. Той предупреди, че продължава да намалява работната сила в страните от региона и все по-малко работещи издържат все повече пенсионери. По думите му държавите не могат в такава ситуация да си позволят да инвестират в растеж.

Той също препоръча осъществяването на структурни реформи, като открои образованието, технологиите и бизнес климата.

Същевременно Илиас Лекос, главен икономист на Piraeus Bank, също се съгласи, че с възстановяването на икономиката се очаква засилване на финансирането за малкия и средния бизнес – гръбнака на икономиката.

Той посочи, че проблемите на банковия сектор в региона не се дължат толкова на свръхзадлъжнялостта на частния сектор, колкото на резкия ръст на кредитирането преди кризата и рестрикциите при алокирането на ликвидност от банките-майки към техните подразделения в държавите от региона след финансовия срив.

Лекос обаче очаква това да се промени и банките да започнат повече да разчитат на местните спестявания, а не на централизираната ликвидност от техните „майки”. По думите му финансовите институции са научили важен урок – да не подценяват критериите за управление на риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"Думата означава промяна с цел тя да е позитивна." - това е твоето желание и надежда! Именно те се ползват за да се прокарат реформите! А резултата от ТЯХ, няма нищо общо с надеждите ти! - например - колкото повече се намалява администрацията, толкова повече тя се увеличава!"При последните 3 правителства реформи почти няма." - напротив, толкова "реформи" на какво ли не се направиха, че направо се смени строя, преди смяната му да е наложена.... (виж горния пример)"А нуждата от промени е очевадна в повечето свери на живота" - да бе сигурен съм! особенно за това което им се иска на маймуните съм съгласен, ама дали това дето им е приготвено могат да го понесат?"Под реформа се разбира не само промяна на институциите или структурата, но и поведението и реалната работа на съответните институции" - това е най-якото!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
За реформите ми е ясно: по-малко регулации, по-квалифицирани и дисциплинирани работници от германските, по-ниски заплати от виетнамските и работата е пей сърце. Аз се питах, как изолирания факт, на свиващата се численост на работната сила ,се изтъква като фактор за спад в растежа, след като безработицата и така си е стратосферна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 3
hellwitch
преди 10 години
В пазарна икономика - няма кой да ти даде работни места - или се ориентираш в област, в която има търсене на работници или работиш свободна професия, или си правиш собствен бизнес. Този подход с чакане на неволята(държавата) няма да сработи никога, а дори да сработи ще е само краткотрайно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Очевидно!;)))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 11
hellwitch
преди 10 години
Очевидно първите два коментара не разбират думата "реформи".Думата означава промяна с цел тя да е позитивна. В БГ последните по сериозни промени са чак по времето на Костов. Дори при царя имаше реформи макар и с далеч по слаби темпове. При последните 3 правителства реформи почти няма. Изключение е МРРБ при Плевнелиев и то и затова само там има някакви позитивни резултати.А нуждата от промени е очевадна в повечето свери на живота - образование, здравеопазване, пенсионно осигуряване - въобще всички публични дейности вкл. и МВР и съдебната с-***. Под реформа се разбира не само промяна на институциите или структурата, но и поведението и реалната работа на съответните институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Не могат! Слаби са им капацитетите... те затова наблягат на оглупяването на маймуните! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
А бе тия "капацитети" да 'земат да се уточнят от къде ще ги "нарисуват" работните места , апък ще намерим, кой да ги заеме ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Практически, като махнеш манипулациите остава "нищо"! Смисъл няма - има цел!"Реформи в името на ... Реформите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
"Той предупреди, че продължава да намалява работната сила в страните от региона..."---------------------Ама безработицата в процентно изражение продължава да расте , даже и при свиване числеността на работната сила. Как по-точно ще помогне покачване числеността на работната сила, за преодоляване високите нива на безработица? Ако се качи числеността й , нямали да сме в ситуация повече хора да се борят за същите работни места? Проблема явно е другаде не в числеността на работната сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още