IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brain Drain - Източна Европа губи, Западна печели

Българските и румънските имигранти в Германия имат положителен нетен принос за местната икономика, констатира немски институт

17:23 | 30.12.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Леонисия Докузова &ndash; медицинска сестра в болница в София и една от потенциалните емигрантки. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Леонисия Докузова – медицинска сестра в болница в София и една от потенциалните емигрантки. Снимка: Ройтерс

Лекарите, които отхвърлят тази практика, отиват в чужбина - според данни от медицинската асоциация от 2007 г. насам най-малко 13 000 лекари са напуснали Румъния. Само в Германия вече са регистрирани 2900 румънски лекари. Българските медици също са склонни да емигрират доброволно. Според проучване на Медицинския университет в София повече от четири пети от новозавършилите доктори планират да емигрират.

По този начин Румъния и България губят милиарди, които преди са били инвестирани в обучението на лекари. Разбира се, емигрантите, от своя страна, превеждат пари в родината. В България по този начин през 2013 г. са влезли близо 1,5 млрд. евро, почти три процента от БВП, в Румъния - около 3 млрд. евро, еквивалентни на два процента от икономическия продукт.

Парите се харчат не само за потребление, но също така и за по-добро образование на децата, останали у дома, или в създаване на малък бизнес. Но също силно застаряващите общества в България и Румъния плащат по-висока цена, когато голяма част от най-способното население си отива.

Не само болниците губят професионалисти. Също така строителни фирми или текстилни фабрики, дъскорезници или хотели в Румъния и България са сред най-трудно намиращите персонал в цяла Европа, показва проучване на консултантска компания за подбор на персонал.

Правителството в Букурещ се опитва от 2008 г. насам да насърчи емигрирали румънци да се завърнат у дома, например организирайки изложения за работни места. Успехът е умерен. Според изследователя Ева Милитару емиграцията на най-добрите дори се увеличава. Тя говори дори за "четвърта вълна на емиграция". В София ежедневникът „24 часа“ цитира през октомври проучване, според което 27 процента от българите са готови да напуснат страната си.

Според друго проучване 200 000 българи (около пет процента от общия брой на населението) обмислят след 1 януари да опитат късмета си в други страни от ЕС. 85 процента от тези емигранти са на възраст под 40 години, три четвърти имат завършено средно образование или степен от университет. Ако те наистина си тръгнат, от тях ще се възползват новоприемащите ги страни.

А сред младите българи е популярен следният черен виц - „Има само два начина за изход от кризата - Терминал 1 и Терминал 2 на летището“, приключва анализа си Süddeutsche Zeitung. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
Привет на аборигените от Територията(бивша държава България)!Чета ви и ви се чудя на "акъла"- този закърнял анатомичен орган,който само ви пречи да ходите,без да паднете.Не можете и не можете да се отървете от "партийното мислене".Тази партия е лоша,ама,онази е добра,а ако не са двете,сега ще се пръкне нова...и всичко ще цъфне.Предполагам,че и кукловодите ви се чудят на на тоталното малоумие,което ви е обхванало.Вече 25 години ви водят за носа по елементарен начин и вие реагирате,като едноклетъчно в епруветка,по един и същ начин.Пущат ви една партия,след това друга,изреждат ги,отверем навреме ви подхвърлят "нови"....а реакцията си остава все така ***.Привет,аборигени!Продължавайте в същия дух.Бъдещето е пред вас,до пълното ви изчезване!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 6
kalendar
преди 10 години
я ми кажи как се правят целеви инвестиции? В смисъл-от държавата? В пазарна икономика. Иначе си прав-имаме нужда от промяна на манталитета-като начало шайката кандидат-емигранти, заедно с другата шайка реализирани емигранти да се засрамят и да почнат да поставят родината си и принципите на тая родина на първо място, а не да се продават за стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
СРавняването няма никакъв смисъл. Видяхме целеви инвестиции досега. Имаме нъжда от промяна на манталитета и огромни реформи в държавния и обществения апарат. Чак тогава може да помислим да вземаме дългове и да се сравняваме с проспериралитите държави живеещи на кредит. Няма как да скочиш от партера директно на антената на небостъргача. Точно това се мъчим да направим 25 години и точно за това не мърдаме и метър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BF%D0%BE_%D0%B2%D1%8A%D0%BD%D1%88%D0%B5%D0%BD_%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3и можеш да си поиграеш с тая таблица-например да ги подредиш по големина на дълга спрямо БВП и да видиш кои държави са без дълг, кои са с голям дълг къде сме ние и т.н. Да не се окаже, че ако някой тръгне да дърпа дългове и ти емигрираш си отишъл в държава с по-голям дълг от колкото е българският:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
понеже няма кой да вземе в България дълг(говоря за нещо по-сериозно, нещо което да се вземе с някаква цел-например финансиране на дребният бизнес), да те успокоя-няма да стане, ще си седиш дома. Ако обаче което и да е правителство вземе пари и ги изхарчи целево-примерно-подобряване на инфраструктурата, създаване на програми за подобряване на икономическата среда в дългосрочен план(примерно-безлихвени кредити за производители-особено за малки производители), дори да не съм гласувал за това правителство ще ме спечелят за следващите избори. Пък ако ще и теб да те няма-аз ще съм тук, и тия дето са си купили примерно две крави с тия безлихвени кредити и те ще са тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 10 години
и къде си коментирал моята теза? Щото или аз още не съм изтрезнял или ти:) Я прочети първо твоят пост и после моя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
deant
преди 10 години
АКо почнете да вземате кредити "за да се оправим" аз лично ще направя всичко възможно за да се махна. Дългове се вземат не да "закърпиш положението" а да заздравиш основите които имаш. Т.е. кредити са стока не за бедните да си платят сметката за тока а за БОГАТИТЕ. Точно затова богатите получават и по-ниска лихва. Защото е почти 100% сигурно, че ще го върнат. В този смисъл трупането на дългове от КОЕ ДА Е наше правителство е ПЪЛНА глупост, защото реално парите изчезват и няма да има никакво подобрение. ГЕРБ срещу БСП няма никакъв смисъл да се спори защото политиката е общо взето една и съща, само дето вторите уж "развързаха" кесията, в която се оказва има само нови дългове, не и нещо реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Не съм погледнал аз опростенчески, а ти не си погледнал какво съм написал. Първо, не съм коментирал изобщо дали дълговете са нещо добро или лошо - просто констатирах ситуацията (без да давам оценка). Второ, с оглед на първото, само коментирах твоята теза, относно КОГА са напускали най-много хора, а именно, че дълговете вкарват времеви лаг и затова въпроса КОГА е доста безсмислен ако целта е да търсим причина в някое правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 7
kalendar
преди 10 години
опростенчески си погледнал нещата. Смяташ, че примерно ПЧИ нямат отношение към тоя процес на растеж ли? Освен това целият западен свят(с едно изключение-Германия) си движи икономиката благодарение на дългове. Не го представяй непременно като нещо лошо. ОСВЕН това-по никакъв начин не се отговаря на молбата ми-да се покаже кога са напускали хора, кога са се връщали, кога са се раждали повече или по-малко деца. Между другото логиката "не взимайте кредити, децата ни ще ги връщат" яко куца-кои деца? Те вече мият чинии на запад-ако нещо не променим(например-да вземем кредити, за да си оправим ***, при това осезаемо) няма да има деца да връщат нищо. А тезата на бгмана е типичен седесарски популизъм примесен с лозунгова логика-най-голям % скок при раждането на деца е имало при Станишев. И много ама много повече хора напуснаха по времето на ГЕРБ, ако и 2007г. да паднаха първите забрани. Ако не вярваш-да се разровя за статистика?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Откакто има кредити това със засичането на времето хич не е проста работа защото с помощта на кредитите нещата могат да бъдат (сериозно) изместени във времето. Така например, подема през 2003 - 2008 беше период на масивно трупане на частни дългове. Това създаде усещане за просперитет, но като дойде време за плащане на дълговете и разширяването на пирамидата спря, нещата станаха съвсем други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още