IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Умението за презентиране на проекти - ключът на бизнеса ни към Китай

Според Иво Тодоров удвояването на стокообмена между България и азиатската държава е напълно възможно

18:56 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Умението за презентиране на проекти - ключът на бизнеса ни към Китай

Големият проблем на българските бизнесмени е, че не могат да презентират проектите си пред чуждестранните инвеститори. Китай отдавна има готовност да инвестира в страните на Балканите, но никога не определя една държава като целева. Това заяви в ефира на Bulgaria On Air председателят на Асоциацията на българските износители Иво Тодоров.

По думите му умението за представяне на бизнес проекти ще доведе до по-лесно усвояване на отпуснатите пари в рамките на инвестиционни проекти.

Във връзка с отношенията между Китай и България Тодоров подчерта, че азиатската страна разполага с изключително голям инвестиционен потенциал, който трябва да се разглежда като двупосочен процес. От една страна като възможност за износ на български стоки и услуги, а от друга – като увеличаване на чуждестранните инвестиции в България.

„Китай води много активна инвестиционна експанзия не само в Европа, но глобално. Знаем, че Китай е най-големият инвеститор в Африка. В момента Централна и Източна Европа за Китай се явява една врата към ЕС, като се има предвид, че голяма част от страните в региона са и членки на евросъюза“, подчертава Тодоров.

За целта първо е необходимо ангажирането на повече експерти в посока успешно презентиране. Експертът смята, че активизирането на Банката за възстановяване и развитие и опитите тя да бъде превърната в експортна банка е положително действие в тази посока. В нея има отдел, който ще дава консултации за адекватно представяне на проекти.

По думите на Иво Тодоров надеждите на президента Росен Плевнелиев и китайския му колега Си Дзинпин за удвояване на стокообмена с Китай са напълно реалистични, тъй като двете страни не се намират във висока точка на развитие на отношенията си.

„Въпросът е в коя посока ще се увеличи стокообменът. България има силно дефицитен търговски баланс, т.е., ако стокообменът се увеличи в посока внос на китайски стоки и услуги в България, това ще има негативно отражение върху търговското ни салдо“, обясни Тодоров.

По думите му големите компании в България често са разглеждани като нещо лошо и получават определението „олигархични структури“. Според експерта това дамгосване на големия бизнес води след себе си редица отрицателни реакции и никакви позитиви за страната в международен план.

Във връзка със статистиките за миналата година, които показват ръст в износа, Тодоров подчерта, че е рано да се каже дали тази тенденция ще се запази, защото данните може да се дължат на еднократни сделки.

Централна Азия и Далечният изток остават продължават да представляват интерес за България по отношение на износа, както и традиционните пазари в Северна Африка. Напоследък обаче се забелязва, че бизнесът проучва възможностите за развитие в Южна и Екваториална Африка, подчерта експертът.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още