IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България може да се превърне в хъб за катарски втечнен газ

Приемащият терминал обаче трябва да бъде изграден в Гърция, а не по българското крайбрежие заради ограниченията на Босфора

14:00 | 29.01.14 г. 9
<p>
	Драгомир Стойнев и министър Ал Тани подписаха двустранен Протокол за договорените бъдещи действия. Снимка: <em>МИЕ</em></p>

Драгомир Стойнев и министър Ал Тани подписаха двустранен Протокол за договорените бъдещи действия. Снимка: МИЕ

България и Катар подготвят споразумение, което ще позволи преноса на втечнен природен газ към Европа. Суровината ще преминава през терминал, изграден на бреговете на Северна Гърция, обясни българският енергиен министър Драгомир Стойнев в интервю за излизащото в Доха издание Gulf Times.

Приемащият терминал за втечнен газ обаче ще трябва да бъде изграден в Гърция, защото корабите няма да могат да преминават през Босфора и да доставят суровина по българското крайбрежие на Черно море. 

Ако Катар инвестира в този проект, ще получи достъп не само до българския пазар, а и до страни като Сърбия, Македония, Косово и Албания. Благодарение на интерконекторните връзки катарски газ ще може да бъде доставян дори и до Балтийските страни, посочва Стойнев. Суровината може да премине през газовата връзка с Румъния, която вече е изградена, обяснява още той.

„През тази година ще се свържем с Гърция с помощта на интерконекторна връзка. Имаме подписан меморандум за сътрудничество със Сърбия, а по време на визитата на турския енергиен министър в София започнахме и преговорите за интерконектор с Турция“, коментира българският министър пред изданието.

ЕС подкрепя този проект, а и премиерът на Катар Абдулах бин Насер бин Кхалифа Ал Тани също се заинтересува от него, допълни още Стойнев.

Ако проектите за втечнен газ от Катар бъдат реализирани, България ще успее да диверсифицира доставките си. Страната ни разчита основно на доставките от Русия, а местният добив покрива едва 15% от годишното потребление на природен газ.

България има стабилни запаси от лигнитни въглища, развива ядрена енергетика, а отскоро и производството на енергия от възобновяеми източници „За момента обаче не можем да покрием своите енергийни нужди без внос“, обяснява Стойнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 10 години
Хаахахаха... само дето никой не обяснява при какви условия изобщо ще се появи втечненият катарски газ на терминал на брега на Средиземно море, щото ако някой погледне къде на картата е Катар и къде Гърция, възникват доста въпросчета... хехеМай е малко рано за такива идеи, или поне докато Башар Асад управлява Сирия... хехе Старите хора викат "Не казвай хоп, преди да скочиш!", ама Стйнето - хъб, хъб... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
btw, прегледах оригинала в Gulf Time и колкото и да го хулим Стойнев (доста често с право), не видях да се говори за хъбове. Заглавието тук си е избор на автора на българската статия. http://***.gulf-times.com/business/191/details/379292/bulgaria-eyes-lng-deal-with-qatar-to-diversify-balkan-supply-sourcesНакрая се говори и за магистрала Русе-Свиленград, която искаше да прави и предишното правителство. Моето мнение, че нито магистралата, нито терминала ще се случат, просто защото не са изгодни за Катар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
"Може да...." от устата на български политик никога не е означавало че "ЩЕ стане..."Поредната лъжа на псевдобългарското правителство на Орешарски и Мафия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Натрий
преди 10 години
Следва потенциално заглавие на статия от НЕновините: Във връзка с проекта "България - хъб за катарски газ", Стойнев щял да преговаря за разширение на Босфора.... и част от статията... проектът възлизал на 100 милиарда евро, но се очаква да се спести поне един милиард, тъй като български безработни щели да ходят да копаят. Очаква се проектът да се изплати в началото на третото хилядолетие, но не е сигурно, казват запознати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 3
993
преди 10 години
Главата на този комсомолец е един хъб за *** идеи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
data
преди 10 години
Супер идея - сега остава да намериш 1 млрд. евра или някой който иска да ги инвестира на пазар с големината на българския
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
alexx
преди 10 години
Добро като идея, но интерконекторите с Гърция/Румъния не са с много голям капацитет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
индианеца
преди 10 години
Е значи гърците ще се превърнат в хъб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още