IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частична приватизация може да повиши прозрачността в енергетиката

Строителството на "Южен поток" теоретично е започнало с издаването на разрешителните от МРР, смята Атанас Георгиев

11:43 | 08.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Частична приватизация може да повиши прозрачността в енергетиката

Трябва да се помисли за вариант поне за частична приватизация на държавните енергийни дружества, най-малкото за прозрачност на техните действия. Тази идея лансира в ефира на БНР енергийният експерт Атанас Георгиев.

„Регулаторът е много по-строг към частните компании, отколкото към държавните”, допълни още той и коментира, че това се наблюдава не само в енергетиката, но и в други сектори. Георгиев припомни, че след продажбата на БТК много бързо са се случили реформи, сред които и достъп до бърз интернет, достъп до мрежата на компанията и т.н.

Като част от примерите за липсата на прозрачност в действията са и проектите „Южен поток” и седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, посочи експертът. Няма ясни параметри какво е подписано за новата мощност  и това напомня ситуацията около АЕЦ „Белене”. Документацията за втората ядрена централа е в пълна тайна и дори не стана ясна каква точно е била договорената цена за блоковете там, коментира Георгиев.

За него са недопустими и изявленията на бивши вече зам.-министри, които са заявили, че не са чели договора за „Южен поток”. Експертът смята, че строежът на газопровода на територията на България теоретично е започнал с издаването на разрешителните от страна на Министерството на регионалното развитие.

Тези действия могат да доведат до реакция от Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу страната ни заради липсата на прозрачност при избора на изпълнител на проекта., допълни още Георгиев.

Липсата на консенсус в обществото и между политическите сили за „Южен поток” също го поставя в риск, смята още той и посочи аналогични примери като петролопровода „Бургас – Александруполис” или АЕЦ „Белене”. Георгиев заяви, че има юридически стъпки, които могат да спрат издадените разрешителни за трите обекта на газопровода в Паша дере.

Енергийният експерт коментира още, че бъдещето на „Южен поток” може да бъде по-благоприятно, ако Италия се пребори за управлението на енергийния сектор в състава на новата Европейска комисия.

Той разполагал с информация, че италианската номинация за поста Върховен представител по външната политика на ЕС няма да бъде подкрепена и основен кандидат за поста ще остане Кристалина Георгиева. При такова развитие на нещата Италия ще има шанса да се пребори за важния сектор „Енергетика”, а страната приема „Южен поток” за нужен за Стария континент.

Припомняме, че проектът предвижда пренос на руски газ до Европа, като крайната точка на газопровода е Италия, а италианската компания Eni е сред основните акционери в проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още