IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработни младежи и хора над 50 г. - на фокус в плана по заетостта за 2015 г.

За активните мерки за пазара на труда от бюджета ще бъдат отделени 73 млн. лева

15:28 | 14.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработни младежи и хора над 50 г. - на фокус в плана по заетостта за 2015 г.

Основните целеви групи в приетия днес от Министерския съвет Национален план за действие по заетостта през 2015 година ще бъдат безработните младежи до 29-годишна възраст, хората над 50 години, както и трайно безработните и безработните с ниска или нетърсена от пазара на труда професионална квалификация.

Внимание ще бъде обърнато още на хората с увреждания, както и на хората, които са извън работната сила, но желаещи да работят, съобщават от правителствената пресслужба. Към всяка една от тези групи безработни ще се подхожда диференцирано.

През 2015 година за активните мерки по пазара на труда ще бъдат отпуснати 73 млн. лева от държавния бюджет, както и средства от структурните фондове на Европейския съюз.

Новост е въвеждането на съфинансиране от работодателите при наемане на безработни на субсидирани работни места по мерките от Закона за насърчаване на заетостта. Държавата ще субсидира 300 лева за трудово възнаграждение ежемесечно за едно лице по всички мерки, а при безработни с висше образование – 380 лева, както и дължимите осигуровки.

Останалата част от трудовото възнаграждение ще се осигурява от работодателя в частния сектор. По мярката за наемане на продължително безработни лица ще се субсидира вече и част от трудовото възнаграждение в размер на 300 лв. и дължимите осигуровки (досега се субсидираха само осигуровките).

Увеличава се и трудовото възнаграждение на младежите, включени в програма „Старт на кариерата“ (от 400 лв. на 430 лв.), на ромските медиатори (от 340 лв. на 400 лв. за наетите със средно образование и от 400 лв. на 450 лв. на наетите с висше образование); на психолозите и мениджърите на случай (от 450 на 500 лв.) по програма „Активиране на неактивни лица” (мениджъри на случай ще работят в дирекциите „Бюро по труда“ в областните центрове).

Сред приоритетите на политиката по заетостта през тази година ще бъдат подобряване на достъпа на пазара на труда на неравностойни групи, изпълнението на Европейската гаранция за младежта, както и подобряването на качеството на услугите на Агенцията по заетостта и развитието на социалното партньорство.

В своя план за действие правителството е предвидило и мерки при влошаване на икономическата ситуация и ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) по-нисък от очакваното. Тогава ще бъде добавен и приоритет увеличаване на субсидираната заетост в райони с влошена икономическа среда, както и предоставяне на услуги за бърз преход към нова заетост за освободения персонал от фалирали предприятия.

Сред новите програми, които ще стартират през 2015 година, са за обучение и заетост на продължително безработните лица и „Клио”.

По Националната програма „Клио“ безработните ще бъдат обучени и ще работят от 6 до 12 месеца в дейности по реставрация, консервация, екскурзоводство, строителни дейности, туристическа анимация за паметници на културата и обекти на културно-историческото наследство. С плана за тази година са осигурени средства за заетост на 213 безработни и обучение на 96 души.

Основната цел на Национална програма за обучение и заетост на продължително безработни лица е да даде възможност за придобиване и надграждане на знания и умения, както и формиране на трудови навици, които ще са предпоставка за успешната им реализация на първичния пазар на труда.

По програмата през 2015 година ще бъде осигурена заетост в частния сектор и обучение на 850 безработни. Част от работните места предвиждат при необходимост включване в сезонни и аварийни дейности за краткосрочна заетост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още